Сега четете
Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи, направил самопризнания

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи, направил самопризнания

Преди катастрофата сириецът нападнал български служители от отдел „Миграция“ в Харманли. Момчето се е свързало с каналджиите лично, инструкциите получавало от Турция

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас, се изправи пред Районния съд. Заедно с него, пред Темида застанаха и другите двама сирийци, обвинени в трафик на мигранти. Към момента Омар е направил пълни самопризнания за участието си в каналджийството.

Той е заявил, че е искал да изкара пари, които трябвало да изпрати на семейството си в Турция.

Бургаският окръжен съд постанови най-тежката мярка задържане под стража за сирийския гражданин Омар Мохамад Али Аднан, съобщи БНР. Същата мярка бе постановена и за другите двама сирийци.

В мотивите на съда е посочено, че има достатъчно събрани данни за съпричастност на Омар към престъплението, което автобус с мигранти блъсна полицейски автомобил и на място загинаха двама полицейски служители.
Заради високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление, той остава в следствения арест.

Междувременно, служебният адвокат на Омар Пламен Кунев заяви, че от него знае, че организаторът на схемата за трафик на мигранти се намира в Турция.

Момчето се е свързало с каналджиите лично. Инструкциите за това накъде да бъдат превозени мигрантите е получавал директно от човека в Турция.
Автобусът, който е превозвал мигранти, се насочвал от Бургас към една от другите ни граници. Той е чакал инструкции накъде да тръгне.

Преди катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи, шофьорът на автобуса – убиец- Омар участвал в масов бой в Харманли, съобщава „Труд“.

39-годишният Абдулах Абдулахед – един от тримата сирийци, задържани за касапницата с автобус с мигранти, който уби двамата полицаи в Бургас, е бил мозъка на каналджиите. Това предположение изказа прокуратурата на делото за мерките за неотклонение на сирийците, което се гледа в този момент в Бургаския районен съд.

Абдулах бил човекът, осигурил автобуса, в който бяха превозвани 47 нелегални мигранти. Той имал технически познания и обяснил на Омар как да управлява рейса. Двамата заедно проучили маршрутите, като 39-годишният сириец участвал в цялостната организация.

Обвиняеми за нелегален трафик са още 20-годишният Ахмад Муфед и 15-годишният Омар Аднан, който е шофирал автобуса-убиец, премазал полицейската патрулка, в която на място загинаха полицаите Йордан Илиев на 31 г. и 42-годишният му колега Атанас Градев. Кървавият инцидент стана призори на 25 август, на оживеното бургаско кръстовище „Трапезица“.

47-те нелегални сирийци са били не по седалките в автобуса, а на пода – включително и 4-годишни деца. Те са били принуждавани от Ахмад да мълчат. Именно той е качил нелегалните мигранти в рейса в района на странджанското село Стоилово. Същият Ахмад окуражавал Омар бясно да шофира автобуса, нахъсвал го и по време на полицейското преследване, стана ясно още от пледоарите на представителите на държавното обвинение.

Най-вероятно тримата сирийци са участвали в много добре организирана схема за трафик, прилагана и назад във времето, заяви ръководителят на районната прокуратура Мария Маркова.

За разлика от Омар и Абдула, които са представлявани от служебни защитници, сириецът Ахмад е упълномощил адвокатът от Старозагорската колегия Камен Новиков.

Омар е роден в сирийския град Кобани, не е учил и не е работил нищо в родината си. Миналата година заедно с родителите си успява нелeгално да стигне до Турция. В момента родителите му живеели на квартира в град Адана. Омар заяви, че няма документи за самоличност.

Пред съда днес Омар каза, че съжалява и че не е искал да нарани никого, но му трябвали пари, за да доведе родителите си в България.

Съучастникът му Ахмад пък каза, че се е хванал с трафика, защото нямал никакви пари и гладувал.

Вижте и

39-годишният Абдулах обясни, че е сериозен човек, баща на 4 деца. Избягал от Сирия заради войната. Имал работа в България и получавал добро отношение от българите. Не допускал, че ще се случи всичко това и изказа съболезнование за загиналите полицаи.

„Все още се установява на колко години е Омар, тъй като от характеристичната справка от приемния център има разминаване. Един от обвиняемите е лицето, което е настанявало трафикираните, а третият е лицето, което набавя автобуса, чрез който се превозват мигрантите”, каза в ефира на „Събуди се” Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас.

Тя допълни, че е ясно, че Омар е влязъл у нас през септември 2021 г. „Има данни, че той е участвал в конфликти в центъра за бежанци по повод направена забележка да не участва в незаконна търговия. От него и други сирийци са нанесени удари на служители на центъра”, поясни Маркова.

В бежанския център там, той бил един от сирийците, нападнали служители на Отдел „Миграция“ заради това, че им забранили да извършват търговска дейност. Омар и приятелите му били българските служители с пръчки и ги заплашвали със смърт с ножове.

Сириецът твърди, че преди катастрофата в Бургас натиснал спирачки, а следи от спирачен път няма. Смята се обратното. че преди удара с патрулката, той е натиснал рязко газта.

Освен това държавното обвинение има сериозни съмнения и за възрастта на Омар. Ще бъде изяснено дали той наистина е на 15 години, както е съобщил, при влизането си в България.

Ако Омар бъде съден като пълнолетен, го грози доживотен затвор. Като непълнолетен обаче максималното наказание е 10 години.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре