Сега четете
Една българска принцеса и нейната саможертва

Една българска принцеса и нейната саможертва

Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Родена през 40-те години на XIV век. Тя е от рода Шишман. Кера Тамара първо е омъжена за деспот Константин. След смъртта на Константин, Кера Тамара е омъжена за турския султан Мурад I .

След като цар Иван – Александър умира, а българският престол е зает от брата на Кера Тамара, Иван Шишман, в Търново пристигат пратеници от султан Мурад I, които да уредят отношенията с новия цар. Султанът, на когото очевидно са известни както красотата, начетеността , така и Кера Тамара, я иска за съпруга като залог за мира между двете страни.

Цар Иван Шишман успява да отклони искането му и протака това решение близо седем години. Чак през 1378 г. при повторното признаване на васалитета си Иван Шишман взема тежкото решение. Кера Тамара е изпратена в харема на султана в тогавашната столица Бурса . Тя обаче запазва християнската си вяра. В Бориловия синодик съдбата ѝ е оценена като саможертва:

„…На Кера Тамара, дъщеря на великия цар Иван Александър, велика госпожа, обрученица на великия амир Амурат (Мурат), която му бе отдадена заради българския род. А тя, като отиде там, запази православната си вяра, рода си освободи, живя добре и благочестиво и с мир почина, вечна памет…“

Вижте и

Гробът на Кера Тамара в Бурса е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на „българската царица Марийче“.

Според волята на Кера Тамара гробницата ѝ е оставена непокрита, а върху гроба всяка година се сее жито. Така е и до днес.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре