Сега четете
Кирил Петков: Със законодателна промяна ще направим така, че частна фирма да не може да управлява национален обект

Кирил Петков: Със законодателна промяна ще направим така, че частна фирма да не може да управлява национален обект

Със законодателна промяна ще направим така, че частна фирма да не може да управлява национален обект като българската граница. Това заяви пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков, който посети граничния пункт „Капитан Андреево“.

Петков каза, че КАТ и държавни служби са отклонявали тирове на специално обособен от тях паркинг преди границата, въпреки че са могли да преминат директно към границата.

Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че за 15 години, откакто частната лаборатория на „Капитан Андреево“ работи, е нанесена огромна щета на бюджета, но по-лошото, според него, е, че през този период „на трапезата на българина са стигали отровни плодове и зеленчуци“. По думите на Василев, през „Капитан Андреево“ в страната са влизали отровни домати, чушки, портокали, лимони. 100 процента от портокалите, които минават през границата, са със завишени пестициди; половината от лимоните – също, посочи той. Според него през последните десет години България оглавява класациите по смъртност, по болести, по най-много ракови заболявания на човек от населението, не защото българите не спортуват, а защото консумират отрова.

Проф. Николай Денков, който е и доктор на науките по фиизикохимия, разясни пред медиите вредите, които пестицидите нанасят. Думата пестицид означава убиец на вредители и когато са в ниска концентрация, те могат да убиват гъбички, бактерии, червеи и всичко, което пречи на плодовете и зеленчуците. Когато са в по-високи концентрации обаче, те могат да вредят и на хората. Пестицидите нямат вкус, нямат мирис и няма как да бъдат усетени. Затова и всеки човек се доверява на държавата, че това, което слага на масата, е проверено и не е опасно за него, каза Денков.

По думите му има три основни групи ефекти от пестицидите като на първо място е канцерогенният ефект, след това алергиите като от прекомерни нива на пестициди в организма на хората може да се стигне до неочакван алергичен шок. На трето място професорът постави действието на пестицидите като хормони. Пестицидите започват да променят регулацията на тялото, което е най-опасното, защото може да доведе до ранен пубертет и затлъстяване. Денков каза, че Престъпленията като пропускане на наркотици, трафик на хора са важни, но най-голямото престъпление през тези години е, че допускаме тези вещества на нашата трапеза.

Вижте и

На брифинга стана известно още, че над 400 хил. тона плодове и зеленчуци със завишени нива на пестициди са влезли в България през последните десет години. Драстично трябва да бъде завишена лабораторната дейност на всички граници, коментираха от „Продължаваме Промяната“, като според партията частни фирми не бива да бъдат допускани на граничните пунктове. На „Капитан „Андреево“, освен липса на касови апарати, е констатирана и липсата на 32 млн. лв., като по случая е в ход служебно производство срещу фирмата; установи се, че има несъбрани данъчни постъпления, каза Асен Василев.

В отговор на въпрос за газа Кирил Петков каза, че най-важно е да има сигурност на доставките на природен газ. „Смятаме да направим същата програма – както за еленергията, така и за газа. Ние вече го бяхме направили за битовите потребители, така че да има ясна и определена цена за газа и разликата да бъде поемана от държавата, защото всички трябва да имат поносима цена“, коментира Петков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре