вама полицаи загинаха рано сутринта в четвъртък при опит да осуетят нелегален трафик на мигранти. Инцидентът е станал в 5 часа в Бургас.

Шофьор на автобус не се подчинява на подаден сигнал със стоп палка от служители на реда. От Малко Търново до Бургас се правят няколко опита да бъде спрян.

Двама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти
Булфото

 

„Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на „Гранична полиция“. Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на „Гранична полиция“, които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент“, съобщи вътрешният министър в служебното правителство.

В Бургас двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса след кръговото кръстовище „Трапезица“. При опит на полицейската кола да препречи пътя на шофьора на рейса, той губи контрол и помита патрулката, близката спирка и няколко будки.

Загиват 31-годишният Йордан Илиев, старши полицай в сектор „Охранителна полиция” колегата му Атанас Градев на 43 г., командир на отделение в сектор „Охранителна полиция“. И двамата загинали полицаи са от Първо районно управление в морския град.

 

загинали полицаи
МВР-Бургас

Веднага след инцидента в Бургас пристига служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Следва разплитане на историята, от която излизат скандални факти.

Петима са задържани след тежкия инцидент, съобщи МВР. Един сирийски гражданин е задържан веднага след инцидента. Още двама негови сънародници са били арестувани в хода на специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай. По случая са задържани и двама български граждани. По-рано стана ясно, че сред тях е и собственикът на автобуса.

Сред сирийците има такива със статут на хуманитарни бежанци. Те са пребивавали в бежанския център в Харманли.

 

Двама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти
Булфото

 

Оказа се, че използваният автобус изобщо не е трябвало да бъде в движение, защото е бракуван. Превозното средство е собственост на хасковска фирма и е купено от Кърджали.

Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика. Тези две лица са от бежанския център в Харманли&#