Сега четете
Служебният министър Иван Демерджиев отказа на главния прокурор да се създаде национално звено между МВР, Прокуратурата и ДАНС за изборите

Служебният министър Иван Демерджиев отказа на главния прокурор да се създаде национално звено между МВР, Прокуратурата и ДАНС за изборите

Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев отклони предложението на главния прокурор Иван Гешев за създаване на Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) във връзка с провеждане на избори за Народно събрание на 2 октомври 2022г., съобщиха от МВР.

Главният прокурор изпрати на 15 април инициативно писмо с приложен към него проект на заповед за създаване на Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС във връзка с провеждане на парламентарните избори.

Причината, посочена от Демерджиев в отговора му до Гешев, е, че „в Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед“.

В отговора на министър Демерджиев се отбелязва още, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено.

„Сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред“, пише министър Демерджиев.

Вижте и

Министърът на вътрешните работи и главният прокурор разполагат с оперативна самостоятелност при структурирането и организацията на съвместните щабове на централно и териториално ниво, така че да се отговори на потребностите и съсредоточат дейностите по най-ефективен начин, се посочва в писмото. Допълва се, че на тази основа МВР ще работи активно за изпълнение на възложените му отговорности от Изборния кодекс, за да се осигури правомерното упражняване на изборните права на гражданите.

Отбелязва се също, че за координиране на усилията на органите на досъдебното производство в Изборния кодекс е предвидено главният прокурор и министърът на вътрешните работи да съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес, които да действат по време на цялата предизборна кампания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре