„В петък по мое искане проведохме среща с министър-председателя Гълъб Донев. На нея присъстваха министърът на енергетиката, министърът на финансите и министърът на икономиката. Бях заедно с председателя на Столичния общински съвет, като темата беше да се обсъди и намери вариант за функционирането на Топлофикация София в условията на драстично покачващи се цени на газа“. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на пътя за Клисурския манастир.

Фандъкова обясни, че е запознала министър-председателя с актуалното състояние на Топлофикация, както и с прогнозата на експертите, че при настоящите цени на газа до края на годината дружеството ще натрупа нови близо 500 млн. лв задължения.

„Предишното правителство и парламента не приеха компенсации за газ. Това означава, че всички топлофикации, както и бизнеса, функционират при липса на каквито и да е компенсации за газ“, посочи кметът Фандъкова.

На срещата си с министрите кметът Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев са поставили три въпроса. Първият е да се гарантира отоплителния сезон на софиянци, вторият – заедно да потърсят краткосрочно решение за ликвидността на дружеството. При поставянето на третия въпрос кметът Йорданка Фандъкова е запознала министрите с плана на Столичната община за модернизация на Топлофикация София. В резултат на това всички страни са се договорили да работят заедно за неговата реализация.

Във връзка с това вчера от енергийното министерство са изпратили писмо до Столичната община за сформиране на съвместна работна група между министерството, Българския енергиен холдинг, Топлофикация София и Столичната община. Очаква се групата в много кратък срок да направи план за оздравяване на дружеството, който включва и изпълнението на плана за модернизация.