Сега четете
Ватикана и историята на Джани Креа

Ватикана и историята на Джани Креа

Милиони туристи посещават Ватикана, но малцина познават Джани Креа. Кой е Джани Креа? Той е главният ключар на Ватикана като всеки ден отваря и затваря 500-те врати на ватиканските музеи.

Джани Креа отговаря за 2797 ключа за папските богатства. Креа споделя ,,Изгревът е най-магическият момент“. Влизам в бункера, където се съхраняват ключовете за Ватиканските музеи. Коленича, прекръствам се и си казвам молитвата. Привилегирован човек съм и съзнавам това. Той има възможността първи да се наслади на тишината в Сикстинската капела на зазоряване, да изучава сенките на Караваджо и да се възхищава на тъкани от Древен Египет.

Денят му започва в 5.30. Помагат му 10 clavigeri(ключари) – пет сутрешна и пет следобедна смяна – отварят и затварят по 300 врати всеки ден, като мобилизират 700 души със себе си. Те изминават маршрут от 7,5км през музеите, които биват разглеждани приблизително от 30хил.души на ден.

Джани Креа започва работа във Ватикана на 20 години. Същевременно учи право и мечтае да стане магистрат. По-късно се явява на конкурс за пазач на постоянна работа във Ватикана. Печели го, но в продължение на години го наблюдават дали е сериозен, точен и делови. И досега си спомня думите, при избора си за постоянна работа във Ватикана ,,Отсега нататък трябва да помниш къде се намираш – в центъра на християнството. Десетте божи заповеди трябва да станат твоя втора дреха.

Ритуалът по заключване на вратите също е дълъг и труден, защото трябва да се проверява дали всичко е наред в залите на музея. Една вечер бяхме заключили всичко, когато алармата се задейства. Оказа се,че в залата, където алармата регистрира присъствие е останало заключено едно врабче“ разказва Джани Креа.

Ключовете са най-важните в неговата работа и както казва Креа ,,Познавам ключовете като джобовете си“. Най-ценните ключове са три. Номер 1 отваря главния вход, който се намира откъм изхода на музеите. Ключ номер 401 тежи половин килограм и отваря входа на ,,Пинакотека Клементина“. Най-важният безспорно е ключът без номер – той отваря портата на Сикстинската капела изрисувана от Микеланджело и в която от 1492г кардиналите провеждат конклав за нов папа.

Вижте и

Този ключ се съхранява в бункера в специален плик, който е запечатан с подпис на директора. Всеки път, когато се отваря пликът, е необходимо специално разрешение и всичко това се описва в древен регистър. В него се отбелязва часът на получаване и връщане на ключа. В последните години някои от новите сектори в музеите бяха оборудвани с електронни ключове.

Преди да бъде издигнат в главен ключар на Ватиканските музеи, бившият им шеф Антонио Паолучи му казва ,,Сега ти държиш под контрол портите на Рая“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре