Фолклорен концерт в двора на Бельовата черква зарадва жители и гости на Самоков по случай празника на общината.

Общината отбелязва днес своя празник, когато църквата почита паметта на Св. Симеон Самоковски – покровител на града. Денят започна със Света литургия в храма „Рождество Богородично“.

„Хубаво е, че имаме покровител. Повече от сто години преди Освобождението той е подтиквал хората към свобода и ние трябва да го следваме и сега“, каза за БТА кметът на общината Владимир Георгиев. Той припомни, че празникът се чества вече 20 години – откакто са открити мощите на Св. Симеон Самоковски. Георгиев посочи, че преди това Самоков е празнувал на 15 август – Голяма Богородица.

Празниците се сливат и от 15 до 21 август се организира богата програма. Георгиев пожела здраве на всички. Надявам се да бъдем единни в трудните времена, каза кметът.

Искаме да надграждаме, да покажем нашите възрожденски къщи, нашите църкви и паметници на културата, посочи Владимир Георгиев. Той добави, че паралелно с това трябва да се подпомага малкия и средния бизнес и туризма като цяло – препитанието на хората.

Надявам се да възродим известните самоковски школи, иконописна и живописна, затова и Самоков продължава да дава национални награди, каквито са „Захари Зограф“ и „Анастас Карастоянов“, отбеляза още кметът. Има много видни самоковци, за които се знае малко, и ако повече хора разберат за тях, ще съм изпълнил една част от мисията си, добави той.

В програмата на празника е колоездачно състезание, награждаване на победителите от турнира по мини футбол. Тържествен водосвет предстои в 19:30 ч. Ще има церемония по издигане на знамената с участието на Националната гвардейска част, след това ще бъдат наградени стипендиантите на Община Самоков. Празничната програма ще завърши с концерт с участието на Любо Киров, Райна и мъжката фолклорна група „Гудлево“. В края на вечерта се очаква да има пиротехническо и лазерно шоу.