„Втечненият газ, който беше осигурен, няма да влезе в България. Прочетохме, че той е на добра цена, по-ниска от европейската и директно от фирмата без посредници. Жалко е, че няма да го ползваме. От друга страна служебното правителство не даде никакви сигнали за започване на преговори с „Газпром“, за да се търси възстановяване на доставките от там, които са на по-ниска цена“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия, цитирана от пресцентъра на партията.

Нинова заяви, че социалистите предлагат решения на проблема с газа. „Да се замразят цените на газа, т.е. да се наложи мораториум. Предлагаме замразяване на цените за битовите потребители, както и програма за компенсация на бизнеса, социална програма за енергийно слаби и възстановяване на диалога с „Газпром“, защото това е добро за България, за икономиката и за хората“, посочи тя.

„От няколко дни ми се обаждат работодателски организации и малки фирми, които са шокирани от създаването на кризисния щаб на 3 август и бездействието му 18 дена. Днес сме 21-ви, а досега този щаб не се е събрал и не е поканил нито една работодателска организация, за да ги попитат от какво имат нужда. Тези 17-18 дни са загубени“, заяви лидерът на социалистите и разкритикува служебния кабинет за създадения кризисен щаб, който практически не функционирал.

„Ние буквално всяка седмица разговаряхме с потребителските организации, синдикатите, бизнеса. Тогава Асен Василев и Кирил Петков не одобряваха исканията за компенсации. Буквално за ръка съм водила работодателските организации, малкия и среден бизнес в Министерски съвет и съм организирала срещи с премиера и финансовия министър. Караха се, напускаха, връщат ги, давах аргументи. Бяхме гласът на разума и се справихме с тези мерки – мораториум, компенсация на бизнеса, мощна социална програма“, каза още Нинова.

Очевидно е, че има лична атака към мен, но не това е важното, коментира тя. Според нея авторите на тази кампания управляват днес. „Държавният глава ме обвини в едно изказване с думите „Корнелия Нинова да обясни на левите хора защо се изнася оръжие за Полша“. Сега да питам ли аз г-н президента да обясни на левите хора за къде неговото правителство изнесе оръжие за 1 млрд. евро. От Полша отива ли в Украйна? Каква е разликата? Защо всички мълчите?“, обобщи лидерът на БСП.

„Виждам по-далечната цел на цялата тази кампания. Мощната атака е съсредоточена срещу БСП и срещу мен персонално. Целта е да се сринем на изборите, да се смени ръководството, да се овладее партията и тя да стане послушна“, смята Корнелия Нинова.

Тя коментира, че Инспекторатът на МС и инспекторатът на министерството на икономиката проверяват Комисията за защита на потребителите, че мерките им срещу райския газ били незаконни. „Нали знаете какви интереси стоят зад това и колко пари се изкарват, за да се тровят децата ни“, посочи председателят на БСП.