Там някъде, в един български град, както и навсякаде другаде из нашата родина, живеят едни хора, семейства, които всички са оставили и изоставили в техните трудности, техния изстрадан начин на живот. Семейства в които, по някаква причина живее едно или повече деца и не само деца, хора със специални потребности, с двигателни или ментални проблеми, хора за които надеждата да се възстановят до степен да могат да водят нормален живот, всъщност вече се е превърнала в обща семейна цел, но вече само да оцеляват. И там, в този град, се появява един човек, един ангел, херувим в техните очи, който се опитва с години да им върне тази надежда – надеждата да се възстановят, да се подобрят, да заживеят на равни начала с всички останали, надежда за живот. Прави го безвъзмездно, прави го от години, прави го дори не с помощта, а въпреки всички и всичко, което му създава пречки.

 

На пръв поглед нищо особено – вода, упражнения във водата, упражнения извън водата, срещи, събирания, по-рядко участия в специализирани форуми. Това обаче е техния нов начин на живот. Да, точно така  – живот. Той им връща надеждата за живот.

Илиян Русев – Скури, познат на хората в гр. Русе и особено на хората от семействата, в които някой от членовете има някакъв вид специални потребности, от години води живот изцяло отдаден и насочен към това, да помага безвъзмездно на нуждаещите се деца, чрез плувни тренировки и рехабилитация във вода. Почти десетилетие, води борба за да осигури достъп до база, съоръжения за да провежда заниманията си в рамките на нормалното. Защо борба? Защото често не среща разбиране, не може да убеди институциите, колко всъщност значимо е това което върши и как реално това дори и да не е негов ангажимент, той върши работата на някои от тях, на такива които не мърдат и малкия си пръст за нуждаещите се, при това го върши абсолютно безвъзмездно. Разбира се, има и такива, които се отзовават и помагат – кой с каквото може.

Илиян Русев – Скури, създава фондация „Александър Русев“, на името на неговия син, като основната цел, която си е поставил с основаването й е да събере средства и да изгради рехабилитационен център за работа с деца със специални нужди и/или в неравностойно положение. Средствата основно се събират от дарения. Едно от събитията, с които популяризира дейността на фондацията е ежегодния турнир по плуване, който самия Скури организира – турнир „Александър Русев“. Турнирът е малък празник за всички участници, за семействата им, за публиката, за всички присъстващи. Там и децата на фондацията правят демонстрация на уменията и напредъкът, които са постигнали в резултат на тренировките и рехабилитацията през изтеклата година. Освен ако не си с каменно сърце, емоцията която те облива, гледайки ги как с неистово желание да преминат дължината стараейки се да е възможно най-добре, най-бързо, да се справят наравно с всички останали деца, кара очите ти да се напълнят и сякаш душата ти започва да прелива от умиление. Даваш си сметка колко труд и себеотрицание, каква добросърдечност трябва да притежава този човек, за да отдаде живота си на такава кауза. Питаш се: „А на него кой му дава надежда, кой му дава сили да продължи след като всеки ден някой с нещо го препъва?“.  Да, неизменно до него са съпругата му …. и дъщеря му …, изминавайки целия трънлив път наравно, рамо до рамо, има и приятели, има и дарители. Трябва обаче нещо много повече, трябва събуждане на всички в Русе и не само –  и институции и общество, за да може да се подпомогне каузата,  фондацията, да се окаже съдействие, да се осигурят средства и най-малкото – да се спре да му се пречи, за да може да продължи да дава надежда, надежда за по-добър живот на тези деца.

 

„Ако можех да имам едно

магазинче с две полички,

бих продавал … познайте какво?

Надежда. Надежда за всички!!!“ /Джани Родари/

 

Нека не затваряме магазинчето, което един добросърдечен, човек от друг свят е отворил  и дарява надежда на всички тези деца, нека направим поличките не две, а двеста, нека подпомогнем Илиян Русев – Скури и фондация „Александър Русев“!!! Нека бъдем хора!!!