Сега четете
Как едни живи камъни растат и се размножават.

Как едни живи камъни растат и се размножават.

Трудно е да си представим, че камъните наистина може да растат, но тези камъни изглежда да са живи!…

В малкото румънско селце Костести (Costesti) има поразителни и мистериозни камъни, наречени трованти, за които се смята, че са “живи”. Тровант е геоложки термин, използван често в Румъния. Той означава циментиран пясък.

Основният компонент на камъните трованти е пясъчникът. В тяхната вътрешна структура те изглеждат необичайно: ако рачупите камъка на две, на среза, който изглежда като дърво, можете да видите няколко т.нар. възрастови пръстени, центрирани около малка твърда сърцевина.

Независимо от това геолозите не бързат да поставят тровантите в категорията на явления, които са необясними за науката, въпреки изненадващия им произход. Учените стигат до извода, че растящите камъни са необичайни, но тяхната природа може лесно да бъде обяснена. Геолозите са убедени, че тровантите са само резултат от дългите процеси на циментиране на пясък, които се случват в продължение на милиони години в земните недра. И с помощта на силна сеизмична дейност тези образувания се оказват на повърхността.

Учените са намерили и обяснение за растежа на тровантите: камъните се увеличават по размер поради високото съдържание на различни минерални соли под повърхността им. Когато тя се намокри, тези химични съединения започват да се разширяват и да оказват натиск върху пясъка, което кара камъка да расте.

Това, което прави тези трованти уникални и мистични, е че се възпроизвеждат след като са влезли в контакт с вода.

„Живите” камъни, освен, че растат са способни и да се рамножават. Това се случва по следния начин: след като повърхността на камъка се намокри на него се появява лека подутина. С течение на времето тя расте и когато теглото на новия камък стане достатъчно голямо, то се отделя от камъка-майка.

Вижте и

След силен дъжд камъните растат, започващи от 6-8 милиметра и завършващи с 6-10 метра.

И точно като прочутите камъни в Долината на смъртта в Калифорния, тровантите често се придвижват от едно място на друго.

Необичайните свойства на тези камъни са известни на местните жители от преди повече от 100 години, но те не им обръщали особено внимание. Камъните били често използвани за строителни материали и надгробни паметници. Сега тровантите са вече защитени от закона.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре