Сега четете
ВМА ще отбележи Деня на спасението

ВМА ще отбележи Деня на спасението

С едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Събитието ще е в понеделник от 12.00 часа, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА) , съобщиха от Военната болница.

„Денят на спасението“ е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар“, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За трета година „Денят на спасението“ преминава под знака на COVID-пандемията, а към черните списъци бяха добавени имената на още над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Вижте и

На събитието са поканени да присъстват представители на Президентството, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Столична община, Български лекарски съюз, НЗОК, Български червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа“ и други.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре