Сега четете
TikTok крие как не ограничава съдържанието в Русия

TikTok крие как не ограничава съдържанието в Русия

Китайската социална мрежа тайно промотира западно съдържание и явно – руско

Китайската социална мрежа TikTok използва алгоритмите си, за да заобиколи в някаква степен ограниченията на съдържанието в Русия след началото на войната в Украйна, разказва Wired.

Малко след началото на руската инвазия, Кремъл криминализира всякакви фактологически твърдения за военните си действия като „фалшива информация“. В отговор на това още на 6 март TikTok блокира жив стрийминг и ново съдържание за руските потребители на приложението.

Екипът на Tracking Exposed, финансирано от Mozilla НПО за дигитални права, обаче е установил друго – TikTok всъщност е премахнал съдържанието само привидно, нещо, което екипът, воден от Салваторе Романо, нарича „shadow-promotion“. Терминът е базиран на „shadowbanning“, когато някой бъде блокиран на дадена платформа, но не го знае – за него всичко изглежда обичайно, просто никой не вижда съдържанието му.

TikTok всъщност скрива видеата на блокирани в Русия профили – като този на BBC и други западни медии – но потребители, които допреди блока са следвали тяхната страница, могат да видят понякога старите им видеа в т.нар. For you Pages (FYP), където алгоритъмът избира какво да показва на потребителя на базата на кого следва и харесва в платформата.

При руските акаунти пък се наблюдава друго – те са напълно празни за всички, но руските потребители, които са последвали например профила на Sputnik News, получават новите им видеа в своя FYP таб.

Вижте и

Това е нещо невиждано досега, подчертава Романо, който разглежда руския TikTok с помощта на виртуална частна мрежа. Целта на компанията видимо е да не загуби напълно руския пазар.

В контекста на украинската война това може да изглежда като дреболия – TikTok привидно не заема страна в конфликта. Ако обаче има бъдеща инвазия на Тайван, нещата ще се променят. TikTok е китайска компания, и като такава е напълно подчинена на Китайската комунистическа партия. Подобни практики могат да се използват за контролиране на информацията и в Китай, и в Тайван предварително, по време и след началото на евентуално нападение на островната република.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре