Сега четете
Влиза в сила забраната за внос на руски въглища в ЕС

Влиза в сила забраната за внос на руски въглища в ЕС

Страните от ЕС вече няма да могат да внасят въглища от Русия, съобщава ДПА.

Днес изтича преходният период на ембаргото, наложено за въглищата от Русия, което членките на общността договориха през април като част от петия пакет санкции срещу Москва.

За да може промишлеността да се подготви за забраната, бе договорен 120-дневен преходен период, припомня германското финансово издание boerse-online.de.

Със забраната се цели да бъде отслабена руската икономика след нападението над Украйна, допълва ДПА.

Вижте и

През април Европейската комисия заяви, че ембаргото върху въглищата ще струва на Русия около 8 млрд. евро годишно. Това бе първата мярка на ЕС срещу доставките на енергийни суровини от Русия. В последващ санкционен пакет блокът договори и забрана за внос на голяма част от руския петрол, за да засили натиска върху Кремъл. Петролното ембарго би трябвало да влезе в сила в края на годината с изключение за няколко държави, които са особено силно зависими от руската суровина. Сред тях е Унгария, но която ще бъде позволено да продължи да получава петрол по тръбопроводи от Русия.

Руският оператор „Транснефт“ обаче вчера съобщи, че е спрян транспортът на петрол за Унгария, Чехия и Словакия по тръбопровода „Дружба“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре