Сега четете
Най-много новорегистрирани случаи на COVID-19 има в областите София-град, Пловдив и Бургас

Най-много новорегистрирани случаи на COVID-19 има в областите София-град, Пловдив и Бургас

Най-много новорегистрирани случаи за последното денонощие има в областите София-град – 353, Пловдив – 128, Бургас – 114, показват данните на Единния информационен портал. Най-малко новозаразени са отчетени в областите Монтана – 7, Видин – 10, Разград – 13, Смолян – 13, сочат още данните от портала. Заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция към 5 август 2022 г. на 14-дневна база е 331 на сто хиляди души население.

На двуседмична база най-висока заболеваемост от COVID-19 се отчита в областите Силистра – 471 на сто хиляди души население, София-град – 455 на сто хиляди, Варна – 398 на сто хиляди, Стара Загора – 398 на сто хиляди, Бургас – 383 на сто хиляди.

Според картата за епидемичната обстановка областите София-град, Силистра и Варна са в етап две. Останалите области в страната са в етап едно. Нивото на всеки от етапите се определя на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти, заразени с инфекцията.

Според Националния оперативен план на Република България за справяне с пандемията от COVID-19, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в етап две, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки – носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в етап две, са въвеждане на изискване за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни – по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19; ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Етап две предвижда и други задължителни мерки, отнасящи се за училищата.

Вижте и

Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре