Сега четете
ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящия парламентарен вот

ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящия парламентарен вот

Движението за права и свободи (ДПС) ще се яви самостоятелно на предстоящия парламентарен вот, съобщи на брифинг в централата на партията председателят на Движението Мустафа Карадайъ след онлайн заседание на Централния съвет (ЦС) на партията. Обсъдени са темите, свързани с предсрочните парламентарни избори на 2 октомври т.г.

По време на заседанието е определен съставът на Централния изборен щаб, който ще се ръководи от председателя на ДПС. В щаба влизат още членове на Централното оперативно бюро (ЦОБ) и Централния оперативен съвет на младежкото ДПС, като тези от тях, които са в изборни комисии, няма да са в състава на Централния изборен щаб предвид тяхната дейност и съгласно изборното законодателство.

ЦС на ДПС е упълномощил ЦОБ да взима всички решения във връзка с предстоящите избори.

Най-важното решение е приемането на процедурни правила и критерии за предстоящия вот, подчерта Карадайъ. Той обясни, че критериите за кандидатите остават същите – избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на ДПС и либерализма. Накрая Централният изборен щаб ще утвърди листите и ще ги регистрира, обясни процедурите Карадайъ. Той припомни, че в партията номинациите за различните избори тръгват отдолу, от структурите, и нагоре.

Обикновено политическите партии искат самостоятелно мнозинство и не искат другите, но у нас не се очертава в следващия парламент да има еднопартийно управление, коя да е формация да получи повече от половината места в Народното събрание. Така председателят на Движението отговори на въпрос защо останалите формации не искат да управляват с ДПС. Карадайъ припомни, че от 2016 г. ДПС призовава за нормалност в политиката, за възстановяване на демокрацията и държавността, т.е. давали сме оценка на модела на управление ГЕРБ, подчерта политикът. Той поиска да му бъде обяснено какво означава моделът ГЕРБ – ДПС, тъй като двете формации никога не са участвали заедно в управлението. От днешна гледна точка призивът ми е към всички симпатизанти и структури на ДПС много сериозно и отговорно да се отнесат към тези избори, защото, по думите му, България има нужда от ДПС, ако щете дори и във властта, за да има сигурност и стабилност, за да има преодоляване на кризите у нас. Председателят на партията изтъкна още, че омразата, разделението, реваншизмът не могат да бъдат инструменти за правене на политика.

Според него е нормално да има смени на политическите ръководства на държавната администрация, когато има смяна на властта. В момента все още не виждам да има реваншизъм, коментира той промените, направени от служебния кабинет. Мустафа Карадайъ поздрави правителството на Гълъб Донев за решението да бъде създаден кризисния щаб за енергетика, по думите му, за да можем да получим поне една достатъчно ясна картина за ситуацията и да се търси решение в конкретика преди зимата.

Вижте и

Реципрочните действия са естествен ход, няма да го коментирам, каза той на въпрос във връзка с нотата на Русия, с която за „персона нон грата“ се обявяват 14 служители в посолството и консулските служби на България там.

Карадайъ посочи, че срещата му с президента на Турция Ердоган е важна за страната ни, особено на фона на глобалната енергийна криза и другите кризи. България трябва да има поглед към всички източници за газ, суровини в енергетиката, но пътищата за доставка не са толкова много, не са неограничен брой и от тази гледна точка Турция е една от държавите, която играе важна роля, подчерта председателят на ДПС. Политическото ръководство на Турция много благосклонно и добре гледа към своите съседи, в частност и към България, в този процес, посочи председателят на Движението. От друга страна, ние като политици, независимо дали сме във властта, трябва да бъдем много внимателни, когато даваме оценки за политиците от съседните държави, посъветва той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре