Състезание под надслов „Любими детски герои и животни“ организира днес, в рамките на Алея на книгата във Варна издателство “Атеа”. Надпреварата започна точно в 11 часа в Литературния кът и събра любознателни малчугани. Специален гост беше писателят Асен Сираков, автор на поредицата „Приказки с картинки за чудати животинки“ и четирилогията за семейно четене „Четвъртото неизвестно“.

Повече от час децата отговаряха на въпросници, които оценяват детската интелигентност, находчивост и любознателност. В състезанието се включиха от тригодишни до 14-годишни малки ентусиасти – летовници или от Варна. Малчуганите отговориха без грешка на въпроси за характеристиките и навиците на различните видове животни, както и за герои от вълшебните приказки – принцове, принцеси, змейове, вещици и др.

Асен Сираков им разказа повече за своите творби и им обясни, защо книгите винаги ще бъдат важни в епохата на високите технологии и модерните дигитални устройства. “Какво е различното при книжката ли? Ами детето, докато я чете, може да спре, да помисли, да си представи някои неща, да остави книжката, после да се върне към към нея. Докато това, което го държите – таблет или телефон, само един показалец ви трябва, да го местите нагоре-надолу по екрана: а, това вече го видях и после пак нагоре… После с две палчета се пишат смс-и: как си, какво правиш? – добре съм, а ти какво правиш? – и аз съм добре, ще се видим ли? – не, ще си видим ли – да…

Това е така нареченото “загуби време”, докато всяко прекарване с книжка не е “загуби време”, защото човек така определя себе си, определя своите вкусове, учи се да мисли, учи се да си представя нещата и постепенно вижда, че това е нещо много хубаво. Е, всички тези книжки аз съм ги написал, може и нещо да ви хареса от тях, на мен ми харесват всичките!”, се обърна Сираков към децата.

Всички деца, които отговориха вярно на въпросите, получиха ваучери за отстъпка от 3 или 5 лева, а най-знаещите спечелиха по два и по три ваучера, както и предметни награди. Те си избраха книжки и получиха автографи от писателя. На всички присъстващи участници и техните родители бяха раздадени много лакомства, осигурени от “Си Комерсиал 7” ЕООД. Голямата компания за шоколадови и захарни изделия партнира за поредно детско събитие на издателство “Атеа”.

Автор: Мирослав Дечев