Сега четете
Състезание под надслов „Любими детски герои и животни“ организира във Варна издателство „Атеа“

Състезание под надслов „Любими детски герои и животни“ организира във Варна издателство „Атеа“

Състезание под надслов „Любими детски герои и животни“ организира днес, в рамките на Алея на книгата във Варна издателство „Атеа“. Надпреварата започна точно в 11 часа в Литературния кът и събра любознателни малчугани. Специален гост беше писателят Асен Сираков, автор на поредицата „Приказки с картинки за чудати животинки“ и четирилогията за семейно четене „Четвъртото неизвестно“.

Повече от час децата отговаряха на въпросници, които оценяват детската интелигентност, находчивост и любознателност. В състезанието се включиха от тригодишни до 14-годишни малки ентусиасти – летовници или от Варна. Малчуганите отговориха без грешка на въпроси за характеристиките и навиците на различните видове животни, както и за герои от вълшебните приказки – принцове, принцеси, змейове, вещици и др.

Асен Сираков им разказа повече за своите творби и им обясни, защо книгите винаги ще бъдат важни в епохата на високите технологии и модерните дигитални устройства. „Какво е различното при книжката ли? Ами детето, докато я чете, може да спре, да помисли, да си представи някои неща, да остави книжката, после да се върне към към нея. Докато това, което го държите – таблет или телефон, само един показалец ви трябва, да го местите нагоре-надолу по екрана: а, това вече го видях и после пак нагоре… После с две палчета се пишат смс-и: как си, какво правиш? – добре съм, а ти какво правиш? – и аз съм добре, ще се видим ли? – не, ще си видим ли – да…

Това е така нареченото „загуби време“, докато всяко прекарване с книжка не е „загуби време“, защото човек така определя себе си, определя своите вкусове, учи се да мисли, учи се да си представя нещата и постепенно вижда, че това е нещо много хубаво. Е, всички тези книжки аз съм ги написал, може и нещо да ви хареса от тях, на мен ми харесват всичките!“, се обърна Сираков към децата.

Вижте и

Всички деца, които отговориха вярно на въпросите, получиха ваучери за отстъпка от 3 или 5 лева, а най-знаещите спечелиха по два и по три ваучера, както и предметни награди. Те си избраха книжки и получиха автографи от писателя. На всички присъстващи участници и техните родители бяха раздадени много лакомства, осигурени от „Си Комерсиал 7“ ЕООД. Голямата компания за шоколадови и захарни изделия партнира за поредно детско събитие на издателство „Атеа“.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре