Сега четете
От днес в София е задължително носенето на предпазни маски за лице на закрити обществени места

От днес в София е задължително носенето на предпазни маски за лице на закрити обществени места

От днес в София е задължително носенето на предпазни маски за лице в закрити обществени места. Това се посочва в заповед на д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция. Също от днес се ограничават и свижданията в болниците.

Носенето на предпазни маски е задължително и в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, транспортните средства за обществен превоз, железопътни гари, автогари, летище София, метростанции.

По отношение на големите търговски обекти, тип мол, вчера от здравното министерство уточниха, че гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части.

Изключение за носене на маска се допуска за деца до 6-годишна възраст, както и за персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, спортуващите на закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари – по време на изказване, и при спазване на физическа дистанция от метър и половина от останалите участници. Без защитна маска ще може да се обслужват клиенти, ако има механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, ще трябва да спазват физическа дистанция от метър и половина.

Предоставя се възможност на работодателите за организиране на работния процес от дистанция или осигуряване на физическа дистанция от метър и половина в работните помещения. При невъзможност да се осигури дистанция, работещите ще трябва да носят защитни маски.

Вижте и

Свижданията в лечебните заведения ще се допускат само за пациенти с престой над пет дни – по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19, се посочва още в заповедта. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и институции за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни ще се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените мерки за спазване на дистанция и носене на защитна маска за лице.

Мерките ще са в сила до 19 август.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре