Сега четете
Иван Иванов председател на КЕВР: Ситуацията не позволява природният газ да не поскъпне с около 60 процента през август

Иван Иванов председател на КЕВР: Ситуацията не позволява природният газ да не поскъпне с около 60 процента през август

Откритото заседание по повод заявлението на „Булгаргаз“, в което се иска природният газ през август да поскъпне с 60 процента, ще се проведе на 9 август. Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе с решение за утвърждаване на цената на природния газ. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред журналисти в сградата на регулатора. Той изтъкна, че към момента ситуацията не може да промени тази цена съществено.

КЕВР ще провери всички документи, съпътстващи заявлението на „Булгаргаз“, но правомощията на регулатора са в две насоки – да се провери дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор (в случая единствено с Азербайджан), както и дали са спазени законовите изисквания в областта на природния газ.

„Това, което мога да кажа, е, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени на природния газ, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират общественият доставчик „Булгаргаз“ (на принципа на минимални разходи за доставка на природен газ) да осигури тези количества за регулирания пазар“, заяви Иван Иванов. Той поясни, че регулираният пазар съдържа два сегмента – първият са газоразпределителните дружества, вторият – топлофикационните дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

Още днес КЕВР има среща със служебния министър на енергетиката, на която ще бъдат изложени вижданията на регулатора и възможностите за последващи действия. Иванов увери, че КЕВР ще направи всичко възможно, за да се търсят решения за облекчаване на потребителите на природен газ в България. Според него особено важно е въвеждането в експлоатация на интерконектора Комотини – Стара Загора, което ще доведе до намаляване на цената на природния газ за страната.

На въпрос на БТА Иванов отговори, че няма информация дали „Булгаргаз“ води преговори с „Газпром-експорт“ относно възстановяване на доставките на руски газ.

Сериозни промени в цените на природния газ може да доведат до преразглеждане на цените на топлинната енергия от 1 януари, добави председателят на КЕВР. Иванов счита, че мерките, които се надява да се предприемат, както и едно евентуално успокояване на международните цени на природния газ, няма да наложат корекция на цената на топлинната енергия. Но в момента има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на КЕВР, която е 120 лева на мегаватчас за природен газ и тази, която е предложена от „Булгаргаз“ за август – 297 лева за мегаватчас. Все пак трябва да се изчакат решенията на КЕВР за цената на природния газ за октомври и последващите месеци.

„Трябва да се направят бързи постъпки за сключване на дългосрочни договори за доставка на природен газ, което ще създаде стабилност, предвидимост и спокойствие както за бизнеса, така и за битовите потребители“, призова Иван Иванов. По думите му в противен случай всеки месец ще се търси къде да се разтовари танкер с втечнен природен газ, има ли слот, има ли резервиран капацитет. Най-често, защото слотовете и капацитетите са значително по-рано резервирани от определени търговци на природен газ, България, в лицето на „Булгаргаз“, ще се налага да изкупува както слотове, така и капацитет, което ще бъде на по-висока цена.

Независимо, че доставките на природен газ от „Газпром-експорт“ бяха преустановени, ако се проследят входно-изходните потоци на природен газ на България, ще се установи, че вместо да намалее, няма промяна в количеството природен газ, което влиза в България през Странджа 2/Малкочлар. Вместо това се увеличава количеството природен газ, който през Кулата/Сидирокастро напуска през страната ни. Явно това количество не е предназначено за България, но впоследствие страната ни закупува тези количества от „ДЕПА“. Иванов добави, че това очевидно става на по-висока цена.

В заявлението за цената на природния газ, което „Булгаргаз“ е подал до КЕВР, има сегмент втечнен природен газ. Иван Иванов не може да обяви цената, защото е чувствителна търговска информация, но тя „безспорно е по-висока от тази на дългосрочните договори за доставка на природен газ“. „Няма изобщо място в света, където една държава да си достави природен газ на цени 3-4 пъти по-ниски. Това е просто една заблуда на общественото мнение“, коментира още председателят на КЕВР.

Вижте и

Иван Иванов има притеснение относно финансовото състояние на „Булгаргаз“.  Той посочи, че общественият доставчик в момента е с негативен баланс от над 500 млн. лева. Една част от тях – над 300 млн. лева, са средства, които трябва да постъпят от „Топлофикация София“ за закупения природен газ. Столичното топлофикационно дружество не се издължава за покупката на природен газ. Но Иванов обърна внимание, че „Топлофикация София“ е в много тежко състояние по причина, че трябва да фактурира цени от порядъка на 120 лева на мегаватчас, а купува природен газ на цени не по-малко от два пъти по-високи.

Затова няма как топлофикационното дружество да си изплаща задълженията към „Булгаргаз“. От друга страна общественият доставчик на природен газ е в ситуация, в която, за да получи определени количества природен газ, доставени като втечнен природен газ или тръбопроводен от определени търговци, е задължен предварително да заплати доставката. В предишни периоди, когато се е получавал природен газ от „Газпром-експорт“, само част от цената на доставката за следващия месец е трябвало да бъде платена предварително.

Според председателя на КЕВР „Топлофикация София“ има изключително важно значение в социално-икономически аспект. Иванов посочи, че столичното дружество осигурява отоплението на 420 000 абонати в София, а тези абонати са над 400 000 семейства. „Ако се спре подаването на топлинна енергия на тези семейства, те трябва да преминат към алтернативно отопление – вероятно към използване на електрическа енергия. Това ще натовари недопустимо много столичната електропреносна и разпределителна мрежа и ще доведе до нейния срив. Това е недопустимо“, каза още Иван Иванов. Председателят на КЕВР е мнение, че решението в случая е „Топлофикация София“ да бъде подпомогната финансово, но заедно с това да се търси вариант за нейното оздравяване.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре