Спортист ветеран показа каква е рецептата за дълголетие.

Русенският плувец-ветеран Тодор Керчев – Паная избра нестандартен начин да отбележи 90-годишния си юбилей. Той чества рождения си ден на река Дунав със свои приятели като преплува 9-километрова дистанция. Началната точка беше на остров край Русе, а финалът – на градския кей, съобщи БНТ.

Минути преди началото, Тодор Керчев казва, че е избрал да преплува разстоянието, за да вдъхнови младите и да покаже, че спортът го поддържа здрав до тази възраст.

Ден по-рано той плува и маратона Добри Динев в Лясковец, като показа завидна форма.

Керчев споделя, че още като ученик започва работа в корабостроителния завод в града. Приятели го насърчават да се яви на състезанията по плуване, организирани в Русе.

“Вечер си плувах в лимана… Един майстор мой ми каза: “В неделя има градско първенство по плуване – ще участваш ли? – Готово, бе, нямам нищо против! Това е първото състезание и първата ми победа”, разказва той.

За себе си Керчев казва, че силата му е в дългите дистанции и в маратона. Звездният му миг е участието в Световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 година. Паная е неуморен и ежегодно участва в състезания като ветеран от спортен клуб “Ирис”. Има над 300 медала, които вече раздава на внуци и правнуци. Сега се заканва и на 100-тния си рожден ден пак да плува.

“Засега съм добре. Плувам си редовно-по 1500-1600 метра на ден.”

Ветеранът не е решил на каква дистанция и къде ще стане следващото му юбилейно плуване, но ние искрено му пожелаваме да успее.