Сега четете
Повече от 60 мъртви делфина са открити от началото на годината по Северното Черноморие

Повече от 60 мъртви делфина са открити от началото на годината по Северното Черноморие

Сн. Булфото

Учените отчитат, че макар и застрашени на този етап няма опасност за популацията на делфините, но e добре да се съобразяваме повече с морските обитатели.

Притеснителна статистика показва голям брой мъртви делфини по Северното Черноморие. От началото на годината са открити повече от 60 умрели морски бозайници на брега, предава Нова тв. Основната причина е човешкият фактор. Оказва се, че морските бозайници са изключително чувствителни на външни влияния, особено на силни звукови вълни под водата.

„Става въпрос за взривове, различни звукове, които изследват дъното за наличие на нефт. В случая знаем, че има военни действия в Украйна. Доста вероятно е от подводни взривове да се достигне такава масова смърт”, обясни доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

Вижте и

Оттам засега отхвърлят варианта делфините да са убити умишлено от хората. Съществуват и други фактори, които влияят върху смъртността на морските бозайници.

„Морбили вирусът при тях е доста фатален. Те се заразяват масово и ако имат епизиотия – до 90% от популацията в даден район може да загине”, обясни Райков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре