Сега четете
БСП върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за правителство

БСП върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за правителство

„БСП за България“ върна днес на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за правителство в рамките на настоящето 47-мо Народно събрание, според вчерашното решение на левицата.

За срещата на „Дондуков“ 2 са лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова, председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.

До решението за връщане на мандата се стигна след като вчера с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ проекторешението за законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца, внесена от БСП, беше отхвърлено от дневния ред на парламента. По-рано след заседание на Националния съвет на БСП, лидерът на левицата и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова обяви, че ако програмата събере подкрепата на 121 депутати, за премиер ще бъде номиниран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев, а ако няма подкрепа в пленарна зала, БСП ще върне мандата. Програмата беше разработена в последните седмици от БСП, „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ), а при преговорите за ново правителство с третия мандат в нея са включени и предложения на „Има такъв народ“ (ИТН).

Конституционната процедура в опит за ново правителство в рамките на този парламент започна след гласуването на вот на недоверие и оставката на кабинета на премиера Кирил Петков. Номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила – ПП Асен Василев върна на президента неизпълнен първия мандат за правителство на 8 юли, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет, а от ГЕРБ-СДС отказаха да опитат да реализират втория мандат.

След консултации с парламентарните сили, на 18 юли президентът връчи на БСП третия мандат за правителство. Повече от седмица от БСП проучваха възможностите и търсиха подкрепа за нов кабинет в преговори с досегашните си коалиционни партньори – ПП, ДБ,ИТН, както и с независими депутати. След изтекъл запис от заседание на парламентарната група на ДБ миналия петък, 22 юли, от ИТН напуснаха преговорите за правителство. Решението на третия мандат беше взето от колективните органи на БСП.

Вижте и

Според Конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Според Изборния кодекс изборите за Народно събрание се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре