Сега четете
Започна пътуващият кино фестивал „Танцово кино на път из България“

Започна пътуващият кино фестивал „Танцово кино на път из България“

Танцово кино на път из България е национално турне, което представя безплатно танцовите филми Поглед от ръба, CHISEL и INNER BLOOM, в градове с понижен достъп до съвременни танцови спектакли и филми.

От Годеч стартира националното турне „Танцово кино на път из България”, организирано от Фондация „Човек с шапка”. Инициативата е част от проекта „Фокус Кино танц”, чиято дейност е в сферата на съвременния танц и танцовото кино.

Турнето ще обиколи 10 града из цялата страна в рамките на две седмици, където в сътрудничество с местните общини и кметства ще проведе безплатни прожекции на танцово кино и дискусии с местното население

В програмата тази година са включени три късометражни филма на млади български режисьори – “Жената, която уши знамето“ на Стефани Ханджийска, „Яхт Клуб Суинг“ на Силвия Чернева и „Уязвим“ на Коста Каракашян.

Програма е естествено продължение на мисията на Фондация “Човек с шапка” да повишава достъпа до танц и танцово кино на общности в неравностойно положение и да популяризира танцовия филм сред нови аудитории.

В сътрудничество с общините и кметствата на избраните градове, Фондацията провежда безплатни прожекции на филмите и провежда дискусии с местното население.

Турнето се провежда от режисьорите Силвия Чернева и Стефани Ханджийска с помощта на оператора Никола Гюлмезов и студентите от обучителната програма Фокус Кино Танц. Заедно, те създават неформален документален филм, с който отразяват пътуването си из България.

“Танцовото кино е един жанр, който съчетава похватите на танца да разкаже история чрез движение и на киното да прави същото. И двете като изкуство на движението имат много общо. На Запад този жанр е част от авангардното изкуство от близо 100 години, от самото начало на киното“, казва в “Нашият ден“ Силвия Чернева, ръководител на турнето и режисьор на един от филмите и допълва:

“В България жанрът е малко по-слабо познат. И тримата във Фондацията сме имали шанса да учим в чужбина. Имали сме шанса да се запознаем с жанра от хора, които работят в него. Той беше включен като модул в програмата за съвременен танц в университета. Когато се прибрахме в България, решихме да го въведем и тук.“

Вижте и

“Идеята на “Танцово кино на път из България“ е да популяризираме филмите, които правим в по-малки населени места. Обикаляме в градове, които не са областни и имат по-малък достъп до културни събития“, посочва още тя.

Програмата “Танцово кино на път из България” е част от програмата “Фокус Кино Танц”, която се осъществява с подкрепата на Национален Фонд Култура.

 

Какви послания отправят филмите, които ще се излъчват, чуйте от пълния разговор в звуковия файл

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре