Сега четете
С тържествена служба в църквата „Св. Марина“ отбелязаха 145 г. от Освобождението на Поликрайще

С тържествена служба в църквата „Св. Марина“ отбелязаха 145 г. от Освобождението на Поликрайще

С тържествена божествена служба в църквата „Св. Вмчца Марина” в Поликрайще беше отпразнувана 145-годишнината от Деня на Освобождението на Поликрайще от Османско робство (24 юни/6 юли 1877 г.). Тя беше водена от отец Дмитрий Павлов, който е от руски произход и самият беше трогнат от нашата благодарност. Прадядото на неговата съпруга Наталия Владимировна Тимофеева генерал-майор княз Александър Василиевич Тимофеев през Освободителната война е извършил подвиг при Горско Абланово, Русенско, повеждайки лично полка си в контраатака. С цената на 1300 убити и двойно повече ранени той успял да задържи турския щурм и да спре противника край бреговете на р. Бели Лом. Това вдъхновило художника Александър Попов да нарисува картината „Контраатаката на генерал Тимофеев при Абланово” (Държавен Руски музей, Санкт-Петербург).

Отец Дмитрий се моли за упокоение на душите и многократно спомена имената на Руския император Александър II и на военачалниците, участвали в Освобождението на Поликрайще: Главнокомадващият – Великият княз Николай Николаевич, генерал-адютант Артур Непокойчицки и генерал-лейтенант Казимир Левицки – началник и помощник-началник на Полевия щаб на Руската армия, генералите от пехотата професор Михаил Газенкампф и Фьодор Радецки – завеждащ канцеларията на Главнокомандващия и командир на VIII армейски корпус, генерал-лейтенант княз Алексей Шаховски – командир на XI армейски корпус, генерал-майор Григорий Чернозубов и генералът от кавалерията Ераст Квитницки – командир и началник-щаб на Донската казашка бригада, генерал-майор Николай Курнаков и генерал-лейтенант Даниил Краснов – командири на 21-ви и 26-ти Донски казашки полк, войсковият старшина Дудкин – командир на Донската казашка конна батарея № 15, генерал-лейтенант Моисей Доморадски – командир на 3-ти понтонен батальон, полковник Владимир Лихарьов – командир на 93 пехотен Иркутски полк, генералите от кавалерията Александър Пушкин и Александър Лермонтов – командири на 15-ти Нарвски хусарски полк и на 13-ти драгунски на Военния орден полк, генерал-лейтенант Виктор Кренке – началник на военните съобщения при Временното руско управление в България, генерал-майор княз Александър Тимофеев, военните лекари братя Громови и милосърдната сестра Мизерницкая от Военно-полева болница № 7 от Санкт-Петербург, действала една година в Поликрайще и на българите: свещениците Георги Полуганов и Христо Попиванов, презвитера Гергина Полуганова и Михаил Велев – дейци на Вътрешната революционна организация на Васил Левски и опълченците Иван Цвятков, Тодор Нейков, Трифон Нейков, Цвятко Георгиев, Ангел Маринов, Пеню Симеонов и Христо Георгиев. В края на службата отец Дмитрий прочете молитва с благодарност към Бога за победния изход на Освободителната война, сътворена по повод на победата на Руската армия под командването на император Петър I и фелдмаршал Меншиков на 27 юни/8 юли 1709 г. в Полтавската битка над Шведската армия на Карл XII и фелдмаршал Реншелд. Ученичките Калина Кушева и Цветея Нацкина положиха венец на паметника на военните лекари братя Громови и милосърдната сестра Мизерницкая в двора на църквата.

Присъстващите се поклониха и застанаха в страж до паметника в знак на почит към героите. Калина Кушева поздрави присъстващите за празника с великолепно изпълнение на невероятната родопска песен „Руфинка болна легнала“.

Тържеството се организира от д-р Марияна Николова Георгиева и проф. Георги Николов Георгиев. Те разказаха за Деня на освобождението и хода на войната в Поликрайще. Обявиха имената на личностите, които Кметският съвет удостоява с почетното звание „Герой на Поликрайще и България“ по повод на празника въз основа на Решението на Общото събрание на Поликрайще от 2 юли 2020 г.: презвитера Гергина Иванова Полуганова – помагачка на Вътрешната революционна организация на Васил Левски, Цвятко Георгиев – опълченец от 5-та Дружина на Българското опълчение, полковник Владимир Василиевич Лихарьов – командир на 93 пехотен Иркутски полк и генерал-лейтенант Моисей Яковлевич Доморадски – командир на 3-ти понтонен батальон.

Вижте и

По публикацията работи Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре