Сега четете
Станислав Тодоров: Ако Топлофикация „София“ не плати на „Булгаргаз“, има опасност за потребителите в цяла България

Станислав Тодоров: Ако Топлофикация „София“ не плати на „Булгаргаз“, има опасност за потребителите в цяла България

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи в ефира на БТВ нещо доста притеснително. „Имаме един проблем – фактът, че Топлфикация София не изплаща задълженията си към Булгаргаз. За 6 месеца дължи 330 милиона. А Булгаргаз е в качеството си на обществен доставчик. Ако Топлофикация София не се издължи на Булгаргаз, и Булгаргаз няма да има пари да нагнети достатъчно количество газ в Чирен. 330 милиона са една трета от нужните за Чирен. Издал съм заповед за проверка на Топлофикация София да се проверят паричните потоци и защо не изплащат задълженията си“, каза той в предаването „Лице в лице“.

„Въпросът е много сериозен. Голяма част от клиентите на Топлофикация нямат алтернатива. Топлофикация София винаги е била на загуба независимо каква е цената на газа. Всички останали 12 топлофикации са изрядни платци. Моето предположение е, че Топлофикация София, бидейки единственото общинско предприятие, е податливо на полиитеско влияние“, обясни той.

Запитан има ли риск да бъде спряно топлоподаването на столицата заради тези дългове, той отговори: „Има рискове, защото алтернативата е да бъде спряно газоподаването на всички други битови потребители в страната, включително и другите топлофикации. Булгаргаз казва в своето писмо, че ще спре газоснабдяването на Топлофикация София от 1 септември. И честно казано енергийният регулатор е съгласен с това. По-добре да се спре отоплението, топлата вода през летния сезон, и тези количества, които така или иначе не се плащат, да се нагнетят в Чирен, да стартираме отоплителния сезон с достатъчно газ, отколкото топлофикация София да продължава да тъне в задълженията. Това е много сериозен проблем и Топлофикация София и общинския съвет в София да отговоря на този въпрос. Трябва ръководството да бъде оставено да управлява дружеството в интерес на дружеството, а не в политически интерес“.

„Цените на парното остават както сме ги обявили – 29 процента увеличение средно за страната, 39 за София. Като се махне ДДС от 9 процента, става съответно 20 и 30 процента. Това е гарантирано за целия отоплителен сезон“, разкри ще Тодоров.

Вижте и

Източник БТВ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре