Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, съобщи канцеларията на президента Серджо Матарела. Президентът Матарела помоли Драги да изпълнява ролята на служебен премиер, се казва още в изявлението. Малко след това ползващият се с голяма популярнност премиер повтори и в Камарата на депутатите, че си тръгва, и получи аплодисментите н а депутати от различни политически групи.

Италианският парадокс е, че проблемът не е в премиера, а в управляващата коалиция, където три партии вече не се понасят. Това са “Пет звезди” на Джузепе Конте, “Напред, Италия” на Силвио Берлускони и “Лига” на Матео Салвини.

Миналата седмица Драги подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но тъй като “Пет звезди” – не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството бе в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция – Движение “Пет звезди”, както и дясноцентристките “Напред Италия” и “Лига” – не гласуваха.

Според повечето италиански вестници Матарела няма намерение да се консултира с парламентарните партии за изход от политическата криза и е решен да разпусне двете камари и да насрочи предсрочни избори. В този случай изборите ще се проведат през есента – посочва се, че възможната дата е 2 октомври.

Източник СЕГА