Още през 2019 г. Емилия Кларк призна, че е била много близо до смъртта заради мозъчна аневризма.

Тогава актрисата подчерта, че вече е добре и пред Variety каза, че е минала „през война, която Денерис никога не е виждала“, визирайки героинята си от сериала Game of Thrones.

Сега в интервю за BBC Sunday Morning Кларк споделя, че всъщност е преминала през две аневризми и съответно две мозъчни операции. Тя си припомня „изключителната болка в главата“, която е преживяла, и допълва, че се е наложило да изгуби част от мозъка си.

„Късметлийка съм, че въобще мога да говоря в момента“, не крие актрисата.

За първи път Кларк получава аневризма през 2011 г. и за нещастие ѝ се случва отново през 2013 г. И двата пъти тя работи по Game of Thrones и не крие, че екипът на сериала ѝ е оказал невероятна помощ да се възстанови.

„Такава част от мозъка ми липсва, че е невероятно, че въобще мога да говоря“, посочва Кларк. Тя заявява, че сега води напълно нормален живот, но подчертава, че е сред „много, много, много малкото хора, които оцеляват от такова нещо“.

Актрисата си припомня и моментa, в който вижда резултатите от скенера на мозъка ѝ и забелязва каква част от органа всъщност я няма. Тя продължава: „Помислих си – това е мозъкът, с който ще живееш оттук нататък, няма смисъл да разсъждаваш повече по този въпрос“.

Оттогава насам Кларк основава и ръководи благотворителна организация за пострадали от мозъчни удари.

Тя се нарича SameYou и помага на пациентите не само да се възстановят физически, а и да оставят психическите травми от преживяното зад гърба си и да приемат новата ситуация спокойно.

Организацията събира и предлага и финансови средства за мозъчни операции и възстановяването след тях. Самата Кларк уточнява, че е извадила късмет и в още едно отношение – паметта ѝ е напълно незасегната от аневризмите.

Актрисата, която познаваме най-вече като Денерис Таргариен от Game of Thrones, в момента играе Нина от „Чайка“ по едноименния разказ на Антон Чехов. Постановката се играе в лондонския театър West End Stage под режисурата на Джеймс Лойд.

Кларк казва, че е „истински развълнувана“ да замени малкия екран с театралната сцена.

„Театърът е много по-дълбоко и лично изживяване. Смело е да се захванеш с толкова обичана постановка и да я представиш по нов начин. Ето затова се захванах с театър – вълнуващо е“, допълва тя.

Критиката на London Theater определя Кларк в образа на Нина като „харизматична и обаятелна“ и посочва, че е „трудно да откъснеш очите си от нея“.

В ревюто на „Чайка“ се казва още, че актрисата притежава фини театрални умения и завършва с думите: „Тя е чайка – на сцената и извън нея“.