Сега четете
Газовото хранилище в Чирен е пълно на 42 процента, каза председателят на КЕВР

Газовото хранилище в Чирен е пълно на 42 процента, каза председателят на КЕВР

Към момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на 42 процента и се пълни с около 1 процент на всеки два дни. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров. По думите му ако тези темпове на запълване се запазят, най-вероятно към края на октомври газохранилището ще бъде изцяло запълнено.

Тодоров прогнозира, че в момента, в който в Европа запълни хранилищата си на 90 процента, цената на природния газ ще започне да спада. В момента европейските газови хранилища са пълни средно на около 60 процента и страната ни има да наваксва в това отношение, но пък България е била първата държава, на която „Газпром“ спря доставките на газ без никакво предизвестие, отбеляза председателят на КЕВР.

На въпрос как ще се отрази подписването на меморандума за разбирателство, свързан с продажбата на газ на планирания терминал за регазификация на втечнен газ край албанското пристанище Вльора, между българска частна газоразпределителна компания „Овергаз“ и американската „Екселерейт Енерджи“ за доставката над 1 млрд. куб. м втечнен газ в продължение на 10 години, председателят на КЕВР отговори, че приветства това споразумение. Според него за „Овергаз“ подписването на този договор е много голям успех. Той го оприличи на договора на „Булгаргаз“ с Азербайджан. „Това е още един пример колко е важно пазарът на газ да се освободи“, изтъкна Тодоров.

Според председателя на КЕВР газ за зимата в България ще има и той ще дойде от Азербайджан. Но той все пак осигурява една трета от потреблението на страната ни и затова „Булгаргаз“ трябва да намери останалите 70 процента. Общественият доставчик трябва да сключи договори за доставка. А колкото по-дългосрочни са тези договори, толкова по-ниска е цената. Но тъй като в момента всички страни в Европа търсят газ, България трябва да търси газ по целия свят и това става на правителствено ниво, обясни Тодоров.

Цената на природния газ през юли се е увеличила, защото така е на всички пазари, коментира още Тодоров. Той посочи, че цената в Европа от 100 евро за мегаватчас е станала 180 евро. В България от 114 лева се е вдигнала до 180 лева. Дори цената на руския газ, ако беше наличен у нас, щеше да бъде на тези цени. Той също се влияе от индексите на световните пазари.

Вижте и

Председателят на КЕВР не препоръча да се подписва отново договор с „Газпром-експорт“, защото, според него, руската компания не е надежден партньор, тъй като буквално без предупреждение от 27-ми за 28-ми април спря доставките на природен газ за България.

По повод искането на Европейския съюз да се намали потреблението на газ с 15 процента от 1 август, Тодоров отговори, че всяка държава-членка има план за извънредни ситуации. Това означава, че България трябва да актуализира своя и да имаме готовност да го приведем в действие, заключи председателят на КЕВР.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре