Сега четете
ЕС задължи България да забрани „нощните вълци“ на Путин

ЕС задължи България да забрани „нощните вълци“ на Путин

Снимка Facebook

Посланиците на държавите от ЕС включиха на вчерашното си заседание в санкционните списъци лидерите на прокремълския рокерски клуб „Нощни вълци“ и забраниха достъп до европейска земя на неговите мотоциклетисти, днес базираното в Брюксел електронно издание „ЕЮ Обзървър“. Публикацията посочва, че „вълците“ имат представителства в България, Словакия и Западните Балкани (Северна Македония и Сърбия – б.р.). Според руската Уикипедия техни клонове са установени също в Германия и Латвия.

Поименно забраната засяга ръководителя на клуба Алексадър Залдостанов (69-годишен, по прякор „Хирурга“), който е посочен като приближен на руския президент Владимир Путин и като организатор на мотопоходи в Европа, предизвикали възмущение в Полша и други държави. Той е бил организатор на пропагандни сборища в Крим, където е наричал Запада „сатанинска сила, похитила Киев“. Санкциониран е също словакът Йозеф Хамбалек, който се представя за „президент на европейския клон“ на клуба.

Ултранационалисти от „Нощни вълци“ участват като доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която насърчава неговите „патриотични“ изяви.

Вижте и

Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали са се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представяни като носители на традиционната руска култура.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре