Снимка Facebook

Посланиците на държавите от ЕС включиха на вчерашното си заседание в санкционните списъци лидерите на прокремълския рокерски клуб “Нощни вълци” и забраниха достъп до европейска земя на неговите мотоциклетисти, днес базираното в Брюксел електронно издание “ЕЮ Обзървър”. Публикацията посочва, че “вълците” имат представителства в България, Словакия и Западните Балкани (Северна Македония и Сърбия – б.р.). Според руската Уикипедия техни клонове са установени също в Германия и Латвия.

Поименно забраната засяга ръководителя на клуба Алексадър Залдостанов (69-годишен, по прякор “Хирурга”), който е посочен като приближен на руския президент Владимир Путин и като организатор на мотопоходи в Европа, предизвикали възмущение в Полша и други държави. Той е бил организатор на пропагандни сборища в Крим, където е наричал Запада “сатанинска сила, похитила Киев”. Санкциониран е също словакът Йозеф Хамбалек, който се представя за “президент на европейския клон” на клуба.

Ултранационалисти от “Нощни вълци” участват като доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която насърчава неговите “патриотични” изяви.

Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали са се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представяни като носители на традиционната руска култура.

Източник СЕГА