Сега четете
Зорана Михайлович: Изграждането на интерконектора с България е един от най-важните проекти в Сърбия в момента

Зорана Михайлович: Изграждането на интерконектора с България е един от най-важните проекти в Сърбия в момента

Сръбският министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви днес, че изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България е стратегически важен проект за енергийната сигурност и един от най-важните проекти в Сърбия в момента, предаде агенция Бета.

„Ние сме малка страна, която е геостратегически добре позиционирана. Това ни е струвало скъпо в някои моменти от историята, но тази позиция може да ни донесе и определени предимства. Едно от тях е да бъде транзитен маршрут в енергетиката и транспорта. Неслучайно завършихме източния и южния клон на Коридор 10, искаме и в енергетиката да бъдем транзитен път и да имаме достатъчно енергия, а не да сме в положение да зависим от една посока на газовия поток или от едни доставчици“, каза Михайлович по време на посещението си на строителната площадка на газопровода Ниш-Димитровград, където днес започна работа по измервателно-регулаторната станция.

Тя припомни, че Сърбия е построила газопровода „Балкански поток“ и е получила още една връзка за доставка на газ, но все още има само един доставчик, съобщиха от министерството на минното дело и енергетиката.

„Един доставчик, независимо кой е той, не е достатъчен, за да сме сигурни по отношение на цената и енергията и затова тази взаимосвързаност е важна. Преговаряме с Азербайджан за доставка на газ от тях през следващата година и очаквам да имаме допълнителна сигурност, когато този газопровод бъде завършен през есента на следващата година“, каза Зорана Михайлович.

Тя допълни, че някои проблеми, възникнали в резултат на войната в Украйна, са преодолени със съвместната работа на всички участници в проекта и необходимото оборудване ще пристигне навреме.

Строителството на газопровода Ниш-Димитровград започна на 1 февруари 2022 г., а дължината на междусистемната връзка на територията на Сърбия е 109 километра.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре каза, че новият газов интерконектор ще диверсифицира доставките на газ и ще увеличи значително количеството газ за промишлеността и домакинствата и ще осигури по-чиста околна среда.

Той оцени, че благодарение на този проект Сърбия ще бъде по-малко зависима, а икономиката й ще бъде по-устойчива, с допълнителен източник на енергия.

Вижте и

„ЕС предоставя почти 50 милиона евро дарения и 25 милиона заеми от Европейската инвестиционна банка за този проект, потвърждавайки нашия ангажимент да подкрепим енергийната сигурност на Сърбия и прехода от въглища към по-малко замърсяващи енергийни източници“, каза той.

Руската агресия срещу Украйна създаде нови енергийни предизвикателства и показа, че Русия не е надежден доставчик на енергия. ЕС ще продължи да подкрепя Западните Балкани, включително Сърбия, в тези трудни времена чрез по-нататъшно подобряване на енергийната инфраструктура, а също и като част от механизма EU Repower, допълни той.

Управителката на Пиротския окръг Драгана Тончич изрази увереност, че газопроводът ще бъде завършен в срок, като подчерта, че той е важен за сигурността на доставките, както и за намаляване на емисиите на вредни газове.

Кметът на Пирот Владан Васич каза, че допреди няколко години Пирот дори не е имал завършен транспортен коридор, който сега е в експлоатация, и че сега ще получи нов газопровод, който е много важен за развитието на града, особено за индустрията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре