Сега четете
Защо еврото и доларът се изравниха?

Защо еврото и доларът се изравниха?

Този въпрос става все по-актуален през последните дни

Защо еврото и доларът се изравниха като стойност? Този въпрос става все по-актуален през последните дни.

На 8 юли двете валути се изравниха за първи път от две десетилетия насам, същото стана на 11 и 12 юли, а оттук нататък е съвсем вероятно укрепването на американската валута да продължи.  Това се случи на фона на заплахата от спиране на руските газови доставки, застрашаващо икономиката на Европейския съюз. От началото на годината щатската валута поскъпна с близо 14%, за същото време еврото пък е загубило 11% от стойността си.

Подобно нещо със изравняването на стойността на двете валути не се е случвало от 20 години насам. В началото на годината 1 евро беше равно на 1,14 долара, но след нахлуването на Русия в Украйна европейската валута започна да поевтинява.

Защо еврото потъва

Войната в Украйна силно повлия на икономическата ситуацията в Европа. Инвазията доведе до енергийна криза и може да доведе до потенциално дълга и дълбока рецесия. Това постави и ЕЦБ в трудна позиция, опитвайки се да забави инфлацията, като повиши лихвите си. В същото време Федералният резерв на САЩ също повиши лихвените проценти. Това прави доходността на държавните облигации на САЩ по-високи от тези на Европа, тласкайки инвеститорите към долара и отдалечавайки ги от еврото. Нещо повече докато войната в Украйна продължава еврото ще продължава да пада.

Еврото – по-слабата валута  

През юни потребителските цени в еврозоната скочиха с 8,6% спрямо година по-рано. Някои политици обясниха по-слабото евро като риск за целта на Централната банка да върне инфлацията в ЕС  до 2% в средносрочен план. Все пак, когато еврото се сложи до други валути освен долара, то изглежда доста по-устойчиво.

Защо доларът расте

Икономическите фактори също тласкат долара нагоре са икономическото възстановяване на САЩ след облекчаването на COVID ограниченията и бързите мерки на Федералният резерв за понижаването на лихвените проценти.

Вижте и

На последното си заседание Федералният резерв повиши лихвите с 0,75 процентни пункта до диапазон 1,5% и 1,75%.

Европейската централна банка все още не е започнала да повишава лихвите си, но това се очаква да се случи по-късно този месец.

Комбинацията от по-силен икономически растеж и по-високи лихвени проценти прави долара по-привлекателен.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре