Сега четете
Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия мандат за правителство

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия мандат за правителство

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 последователно представителите на „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

След гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков, започна конституционна процедура за формиране на правителство в рамките на настоящия парламент. На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила „Продължаваме Промяната“ Асен Василев обаче върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет. Вчера от ГЕРБ-СДС обявиха пред президента, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в този парламент, както и няма да посочват кандидат за министър-председател, който да получи мандата, каквато беше позицията на коалицията.

Президентът Радев заяви, че независимо дали са в управление или в опозиция, всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа криза. Инфлацията, социалната и здравната криза влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции, каза президентът.

Държавният глава обяви, че на консултациите с парламентарните сили очаква да се чуе как те виждат изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, и тогава ще вземе решение на кого да връчи третия мандат за съставяне на правителство. Въпросът за властта, който наистина е важен, не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили, и българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийните сметки, заяви президентът Радев.

Вчера представители на „БСП за България“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ) коментираха, че ако техните формации получат третия мандат, ще положат усилия да съставят правителство.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров посочи, че биха подкрепили разговори около програмата, която беше одобрена от коалиционните им партньори в момента – „БСП за България“ и „Демократична България“, и добави, че персонални решения въобще не са тема на разговор. Гюров посочи, че ако мандатът отиде при „Има такъв народ“, ПП не могат да разговарят с тази формация и с нейното ръководство, защото те са тези, които развалиха съществуващата коалиция.

Станислав Балабанов от ИТН коментира, че ако мандатът дойде при тях, ще подходят максимално отговорно. Той припомни позицията на партията, че биха водили преговори с „Продължаваме Промяната“, но без Кирил Петков и Асен Василев. Балабанов добави, че с ПП е логично да седнат да говорят първо по политики, за програма, за какъв период от време ще се изпълнява. Чак тогава говорим за личности, зависи наистина кой ще носи отговорността за преговорите, добави той. По думите му, който е мандатоносител, той ще задава дневния ред на преговорите и всяка една политическа партия ще преговаря с него. Балабанов отбеляза още, че социологическите проучвания показват, че българското общество не иска нови избори.

Вижте и

Лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ, че ако президентът реши да даде третия мандат на БСП, ще направят усилия да разговарят с всички. Според Нинова има шанс да бъде съставен кабинет в рамките на това Народно събрание. По думите й, има потенциал и има шанс да се възстанови конструкцията. Диалогът между „Демократична България“, БСП и „Продължаваме Промяната“ е гарантиран и би трябвало да се основава на програмата, която изработихме само преди седмица, каза тя. Нинова посочи още, че чисто експертен кабинет не й се струва подходящ в този труден политически момент.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че ако им бъде даден мандатът, от ДБ ще са длъжни да предложат формула за съставяне на правителство. Смятаме, че това ще бъде трудно, но възможно, посочи той. С малко повече отговорност и отрезвяване от това, което видяхме в последните седмици, мисля, че може да се реконструира досегашното мнозинство, ако всички са си направили някакви изводи, и да излъчим един кабинет, който да не е толкова политически, може би с по-ограничен времеви обхват, но да преведе страната през следващата зима, а защо не и да стигнем до въвеждането на еврото, каза Иванов. По думите му, тези параметри са въпрос на преговори с останалите политически сили, а този мандат по необходимост е „колективен спорт“.

„Ние не смятаме, че на всяка цена трябва да има кабинет. Ние сме длъжни отговорно да опитаме да го съставим, но той има смисъл да съществува, само ако продължим тенденцията на промяна и на реформа, ако това бъде отново кабинет на промяната“, коментира председателят на ПГ на ДБ. Според Иванов има логика премиерът да бъде излъчен от средите на „Продължаваме Промяната“. Той посочи, че от ДБ ще преговарят с формациите, които досега управляваха, защото смятат, че това е формула, която избирателите, въпреки всички трудности, биха приели, но при много сериозно отчитане на всички горчиви уроци, които са извадили дотук.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ се обявиха за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре