Кирил Петков: Готови сме на всичко за правителство, само не да дадем милиарди на хора, които ограбват страната

От президента Румен Радев се очаква да предостави третия мандат за съставяне на правителство на БСП или ДБ. Само в такъв случай  „Продължаваме промяната” (ПП) ще участва в преговори за кабинет. Такъв намек отправи към държавния глава премиерът в оставка и съпредседател на ПП Кирил Петков на разговора си с Радев тази сутрин.

Срещата беше първата от поредицата консултации, които президентът провежда днес с парламентарните политически сили за възможностите да се състави правителство в настоящия парламент. Това се налага, след като първо ПП, а след това и ГЕРБ-СДС, върнаха проучвателните мандати за кабинет, които държавният глава им връчи. Остава третият мандат, за който Конституцията позволява на Радев да го предостави на формация по своя преценка.

От страна на ПП пристигнаха в президентството, освен Кирил Петков, също и другият съпредседател на формацията Асен Василев, бившият председател на Народното събрание Никола Минчев и водачът на парламентарната група Андрей Гюров. Във встъпителните си думи президентът не пропусна да ги разкритикува – той изтъкна, че липсата на дългосрочен договор за доставка на природен газ за страната „вещае студена зима и колапс за бизнеса“, и напомни, че много от законите, необходими за Плана за въстановяване и устойчивост, не са приети от парламента. Радев подчерта, че е необходима не просто сделка между политиците за властта, а „ефективно управление със стратегически хоризонт“, което да преведе страната през кризата. И се поинтересува дали „Промяната“ е готова да участва в правителство, в което мандатоносителят е друга политическа сила.

Засегнат от критиките, Петков увери, че „най-страшните сценарии“ са „до голяма степен вкарване на допълнителен страх в обществото“. „Реално правителството до този момент, въпреки всички кризи, които се случваха, се справя много добре“, защити се той. По думите му, страната трябва да избегне политическа криза „почти на всяка цена“. „Единствената цена, която не сме готови да платим, е да дадем всички обществени средства на шепа хора, които да ограбват населението“, изтъкна премиерът в оставка. И изтъкна, че много зависи от това на кого президентът ще връчи третия мандат. „Ако е при наши, сегашни коалиционни партньори, ние сме абсолютно отворени за разговор“, подчерта той.

Тези думи ясно показаха, че Петков предупреждава Радев да не връчва мандата на ИТН. При раздялата им, от ПП обвиниха партията на Слави Трифонов именно, че се опитва да пренасочи обществени средства към частни фирми. И в момента единствените формации, които „Промяната“ припознава като свои съюзници, са БСП и ДБ. Очевидно премиерът в оставка поставя като условие за преговори третият мандат да бъде предоставен на левицата или на десницата.

Вижте и

Държавният глава настойчиво попита дали Петков е готов да разговаря с всички политически сили от сегашната коалиция. Съпредседателят на ПП отвърна, че формацията му ще води диалог с всички народни представители, които „не са зависими от задкулисни сили, които не се в парламента“. Така показа, че не е изоставил досегашния си план да разчита на отцепници от други политически сили за подкрепа в парламента, главно от ИТН.
Срещата протече радушно, ако се има предвид, че на предните консултации хората на Кирил Петков и Асен Василев отказаха да отидат на „Дондуков” 2. Същото направиха и социалистите на Корнелия Нинова. Тогава ПП и БСП обясниха нежеланието си да разговарят с президента с това, че работеха по актуализацията на бюджета. Нямаше особено съмнение обаче, че основната причина бяха силно обтегнатите отношения между управляващите и Радев. В отговор обиденият държавен глава отказа да насрочи допълнителни срещи.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре