Сега четете
От 2013 г. досега БАБХ не е контролирала пункта на Капитан Андреево

От 2013 г. досега БАБХ не е контролирала пункта на Капитан Андреево

През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона храни, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 22 тона храни на ден, което е 246 процента повече, съобщи на пресконференция в БТА заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който представи актуална информация за резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

Резултатите от проверката са предоставени на ГДБОП, предстои да бъдат дадени и на прокуратурата, съобщи зам.-министърът.

Той предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. – 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни след като започва дейност.

Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 процента, а след това са 0,63 процента. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министърът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е увеличение със 727 процента на количеството отхвърлена заради пестициди храна.

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, посочи зам.-министърът. Друг интересен резултат от проверката, по думите на Христанов е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока, не е върната от границата и не е предложена за унищожаване.

Изпълнителният директор на БАБХ Христо Даскалов, който е с близо 40-годишен опит в сферата съобщи, че всички шест обекта на граничния пункт – сградите, предоставени на БАБХ, за да осъществява контрол върху влизащите в страната и в ЕС храни от животински и от растителен произход, се оказва, че са занемарени и се намират в плачевно състояние. Според Даскалов за това няма как да се обвини БАБХ, защото тя през последните десет години не е разполагала с тези сгради. Страната ни ще трябва да вложи доста средства, за да може те да придобият подходящ вид, каза директорът на агенцията. Той изтъкна още, че фитосанитарен контрол е бил извършван при замърсени повърхности, изкъртени стени, висящи тавани, като агенцията разполага със снимков материал, за да докаже твърденията си. Необходим е основен ремонт на сградния фонд.

Вижте и

Даскалов съобщи, че на място е констатирано също, че има промяна в предназначението на някои от сградите, което на практика прави непълноценен контрола с всички произтичащи от това последствия. Това може да доведе до спирането на контрола по отношение на някои продукти като например сградата, където трябва да се извършва контрол на продукти за нечовешка консумация, тоест контрол на фуражите. Предназначението на сградата е сменено и там е бил офисът на фирмата и касите, където са се събирали парите от граничния контрол. Това означава, че през всички тези години не сме имали отделна сграда, където да се извършва контролът на фуражите, които влизат в страната, каза директорът на БАБХ.

Зам.-министър Христанов съобщи още, че договорът, сключен с фирмата, извършвала контрола на стоките, влизащи в страната, е подписан в нарушение на законите, което ще трябва да бъде доказано в съда. От 2013 г. досега БАБХ не е контролирала пункта, посочи Христанов и изрази категорична убеденост от необходимостта на този контрол. Това според него се възпрепятства по всякакъв начин, все още някои от помещенията не са освободени, като се изчаква правителството да падне от власт и фирмата отново да поднови своята дейност на пункта „Капитан Андреево“. Зам.-министърът каза още, че персоналът на БАБХ е заплашван и са правени опити да бъде подкупен. „Заплахите към низовия персонал на агенцията продължават и до днес“, каза Христанов. Той каза, че през последните 10 години управлението на помещенията е свързано с едно лице, във връзки с подземния свят. Зам.-министърът добави, че са положени всички усилия да се монополизират големите парични потоци. В продължение на десет години най-доходоносните дейности в обхвата на БАБХ са били внимателно изолирани, а след това приватизирани. Зам.-министърът гарантира, че полага всички възможни усилия за сезиране на европейските институции по случая, за да не бъде допуснато ново недобросъвестно управление на дейността на пункта.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре