Сега четете
Отбелязваме 172 години от рождението на Иван Вазов

Отбелязваме 172 години от рождението на Иван Вазов

Коулминацията на тържествата е на площада с името на Иван Вазов, където вечерта е организиран празничен концерт с участието на Националната гвардейска част.

България чества 172 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. В родния му град Сопот годишнината започва с тържествена литургия в черквата „Св.св. Петър и Павел“.

През целия ден с различни прояви съгражданите на Вазов ще си спомнят за живота и творчеството му, отдавайки почит към духовното наследство на писателя. В Къща музей „Иван Вазов” ще бъдат наградени лауреатите от осмия Национaлен конкурс „Вазовата България“, а следобед от 17,30 на същото място местните и гостите на града ще могат да се срещнат и разговарят с носителите на Вазовата награда за литература тази година, на журналистическа награда „Съба Вазова“ и на „Детска Вазова награда”.

Кулминацията на тържествата е на площада с името на Иван Вазов, където вечерта е организиран празничен концерт с участието на Националната гвардейска част.

Националният литературен музей и къща музей „Иван Вазов“ в столицата също ще отбележат годишнината с тържество от 11:00 часа пред паметника на Вазов в градинката на столичния храм „Света София“.

Думи на признателност и почит към народния поет ще произнесат Атанас Капралов –директор на Националния литературен музей, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и Васил Василев – директор на Народен театър „Иван Вазов“.

Вижте и

Рецитал по стихове на поета ще изпълни Йоана Николаева, ученичка от Певческа школа „Стефан Кънев – Калинка Згурова“

Поетът е роден 9 юли 1850 г. в Сопот и умира на 22 септември 1921 г. в София, като през целия си живот винаги е носил България в сърцето си. Тя му отвръща със същото, а той и неговото творчество са неделима част от българщината и самосъзнанието на българите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре