Моята оценка всъщност за правителството е положителна. Това каза в дневния блок „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. „Това правителство беше подложено на огромен натиск от опозицията, от президента, включително от обществото заради кризите – недоволството е налице както от гледна точка на социално-икономическата ситуация, така и по други теми, външнополитически“, заяви той.

„За съжаление, ние допуснахме в България да се разделим по една тема, която не ни носи нищо като общество, не ни движи напред – темата с войната в Украйна“, коментира Славев.

„Моята оценка всъщност за правителството е положителна. Може би е изненадващо на фона на нещата, които се случват, но те наистина управляваха в изключително кризисни времена, много динамични, много турбулентни, криза след криза, то няма един спокоен ден, в който нещо да не се случва, виждате“, обясни той.

Но според политолога като общество трябва да сме заинтересовани от това да има управление, и то да има хоризонт на работа. „По-добре лошо правителство, отколкото без правителство – нека така да го кажа, като тук нямам предвид служебните, защото те са без Народни събрания – нищо е може да се промени законодателно“, добави Теодор Славев.

Политологът даде пример, че за по-малко от 6 месеца управляващите в оставка успяха да намерят ресурс, така че минималната пенсия да бъде увеличена повече отколкото правителството на ГЕРБ увеличаваше за 12 години.