Сега четете
Борис Джонсън се оттегля

Борис Джонсън се оттегля

Братанският министър-председател Борис Джонсън обяви днес, че се оттегля. Първо той подаде оставка като шеф на на консерваторите. Щом се намери заместник, той ще хвърли оставка и като премиер.

По-рано близо 50 членове на правителството подадоха оставка в знак на протест срещу стила на управление на Джонсън, включително тази сутрин новият министър на образованието Мишел Донелан, която беше назначена едва във вторник. Половината кабинет се разбунтува срещу министър-председателя, а Надим Захауи, току-що назначеният от Джонсън министър на финансите, публично призова 58-годишния ръководител на правителството да подаде оставка.

Това оставя Джонсън без съюзници в политическата му битка за оцеляване, предшествана от дни на хаос, какъвто дори британците, свикнали с политическите драми, не бяха преживявали от дълго време, предаде BBC.

Едва вчера Джонсън се прояви като борбен политик в парламента и обяви, че ще продължи да изпълнява премиерските функции. Когато в сряда вечерта няколко членове на кабинета го призоваха да освободи пътя за приемник, той остана упорит.

Едва когато Захауи също публично се дистанцира от премиера, Джонсън се отказа. „Страната заслужава правителство, което е не само стабилно, но и действа почтено. Г-н премиер, знаете със сърцето си какво е правилно да направите – да напуснете сега“, пише консервативният финансов министър в писмо до премиера, публикувано в Twitter.

Кой ще бъде негов наследник?

Надпреварата за наследник на Джонсън обаче се очаква да започне едва през следващите няколко дни. Вътрешнопартийната предизборна кампания вероятно ще продължи няколко седмици. Във всеки случай новият лидер на партията и министър-председател трябва да бъдат избрани на партийната конференция в началото на октомври.

Дали обаче Джонсън ще успее да остане на поста си като служебен министър-председател толкова дълго е под въпрос. Квази Куортенг, който подаде оставка по-рано, призова в Twitter за план за приемственост „възможно най-скоро“. Бившият министър на образованието Ник Гиб също поиска от Джонсън незабавно да подаде оставка като ръководител на правителството.

Графикът за предаването на властта ще бъде определен от влиятелния 1922 Committee на Консервативната партия. Ако Джонсън не наложи желанието си, неговият настоящ заместник Доминик Рааб вероятно ще поеме поста до избирането на нов министър-председател.

 

Няколко членове на кабинета се считат за потенциални наследници. Министърът на външните работи Лиз Тръс съобщи, че е прекъснала пътуването си до Индонезия и се е върнала в Лондон. Тя е смятана за един от най-обещаващите кандидати.

 

В рамките на Консервативната партия обаче проучване сочи, че министърът на отбраната Бен Уолъс е фаворит.

Вижте и

 

Междувременно опозицията изрази задоволство от съобщенията за предстоящата оставка. Това е „добра новина за страната“, заяви лидерът на Лейбъристката партия и лидер на опозицията Киър Стармър. „Не се нуждаем от смяна на ръководството на торите – нуждаем се от истинска промяна в правителството“, настоява Стармър. „Имаме нужда от ново начало за Великобритания“. В същото време той заплашва да гласува вот на недоверие на кабинета, ако Джонсън не напусне поста си незабавно.

 

Как протича изборът на премиер?

 

Консервативните членове на Камарата на общините провеждат няколко кръга на гласуване сред кандидатите, за да свият полето за конкуренция. Всеки път те са приканвани да гласуват за предпочитания от тях кандидат в таен вот и лицето с най-малко гласове се елиминира. Този процес се повтаря, докато останат двама кандидати. Гласувания се провеждаха всеки вторник и четвъртък, но парламентът трябва да излезе шестседмичната лятна ваканция на 21 юли, така че може да се наложи процесът да бъде ускорен. Последните двама кандидати се подлагат на гласуване по пощата от по-широк кръг членове на Консервативната партия, като победителят се посочва за нов лидер. Лидерът на партията с мнозинство в Камарата на общините е фактическият министър-председател. Той или тя не е длъжен да свиква предсрочни избори, но има правомощията и да го направи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре