Хората трябва да са спокойни за зимата, защото дори да има недостиг на газ, имаме ток. Това коментира днес енергийният министър Александър Николов.

Той не отрече информацията на изпълнителния директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, че не се знае дали изобщо ще има доставки на руски газ за зимата.

“Ако погледнете микса на цяла Европа, той зависи изключително много от “Газпром”. Поведението на този доставчик показва ясно, целите са геополитически, отколкото търговски”, каза той пред журналисти в парламента след изслушване в пленарна зала с премиера Кирил Петков, предаде актуално.ком.

Според Николов се изискват максимални усилия от България, за да може да се посрещнат поне специфичните нужди и зимния период да мине спокойно. “Хората следва да са спокойни, тъй като в крайна сметка от инфраструктурно положение България стои доста добре, т.е. има достатъчно конвенционални решения”, допълни той.

“Производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, това до голяма степен е също добра новина. Дори и да има затруднение с доставките, дава възможност за алтернативни горива. Разработваме конкретен план и до допълваме”, категоричен беше министърът.

На въпрос дали има покана да остане в кабинета “Василев”, Николов съобщи, че няма водени такива разговори. “В това правителство съм с ясна номинация от кого и с ясно доверие от кого”, коментира той.