Сега четете
Румен Овчаров за изгонените руски дипломати: Не става дума за шпионаж, използват ни като пушечно месо

Румен Овчаров за изгонените руски дипломати: Не става дума за шпионаж, използват ни като пушечно месо

Никоя от големите сили не ни брои. Нашият управляващ елит до такава степен е клекнал, че вече за трети път в рамките на три месеца предава националните ни интереси. Първият беше с договора за газа с „Газпром”.

В казуса с изгонените руски дипломати не става дума за шпионаж. Става дума за това, че България е използвана като опитно зайче и пушечно месо.

С тези думи бившият енергиен министър и едно от емблематичните лица в БСП Румен Овчаров коментира ескалацията на напрежението по оста София – Москва пред Нова телевизия.

По думите на Овчаров не става дума за никакъв шпионаж. „Става дума за поредното използване на България като опитно зайче или като пушечно месо. Така, както на 27 април бяхме използвани като пушечно зайче, за да видят останалите държави, какво ще се случи, ако България спре да плаща руския газ така – както искаше Русия, за да може да се ориентират останалите държави. Ние направихме експеримент. Отстреляха ни”.

„Никоя от големите сили не ни брои. Нашият управляващ елит до такава степен е клекнал, че вече за трети път в рамките на три месеца предава националните ни интереси. Първият беше с договора за газа с „Газпром”. Сега освен, че нямаме договор за газ за цялата зима, което се случва за пръв път от 1998 година, когато пак бяхме в едно такова състояние”, категоричен е той.

Според него Лондон и Вашингтон се опитват да намалят присъствието на руснаци в дипломатическите мисии в Европа. „Има едно неписано правило – петте постоянни членки на Съвета за сигурност имат малко по-големи представителства“, заяви Овчаров.

Вижте и

„Не мисля, че изгонването на 70 дипломати на един от постоянните пет членове на Съвета за сигурност е нещо дребничко, което можем да пропуснем покрай себе си. Вие вярвате ли, че може да са работили срещу националния ни интерес? Това е толкова смешно, че не си струва и да го обсъждаме. Разбрахте ли каква е бройката на руските дипломати в България? Министърката отговорила – 32-ма. Плюс още 8 в консулствата – 40”, посочи той.

И допълни: „Ние гоним 70 души. Месец преди това г-жа министърката на външните работи обявява, че в България има 40 руски дипломати. По думите на г-жа Елена Поптодорова – са останали още 40. Извинявайте, как става тази работа? Питате ме никой ли не работи срещу интересите на България. Половината от останалите са чистачки, фризьорки, секретарки, шофьори. Защо не ги хванем и не ги арестуваме – те нямат дипломатически статут. Какво пречи да ги вкараме в българския съд? Очевидно нямаме доказателства”.

Източник Епицентър

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре