БТА с анализ: Как правителствата на Балканите компенсират скока на горивата

Изправени пред резкия скок на горивата на световните пазари, много правителства на Балканите предприеха действия за ограничаване на ценовия шок за крайния потребител и намаляване на последствията от поскъпването върху цените на практически всички останали стоки. Какви мерки въвеждат националните власти и каква е цената на бензина в отделните държави на полуострова – следва справка по страни:

 

За да плащат по-малко за горива гражданите и фирмите в Румъния, правителството в Букурещ въвежда от 1 юли компенсаторна мярка, която ще се прилага в период от три месеца. Цената на горивата ще бъде компенсирана с 0,50 леи (20 ст.) на литър директно на бензиностанциите и ще фигурира във фискалния бон. Стойността на пакета за компенсации ще бъде два милиарда леи, като половината от средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет, съобщи премиерът Николае Чука. В края на тримесечния период правителството ще направи анализ дали е необходим нов пакет от мерки.

 

Цените на горивата в Румъния прехвърлиха прага от 8 леи за литър (3,17 лв.) в началото на месец март. В началото на годината средната цена на стандартния бензин бе 6,59 леи, а на дизела – 6,52 леи. През месец май средната цена на литър бензин достигна 8,3 леи (3,28 лв.), а на литър дизелово гориво – 8,86 леи (3,50 лв.). Увеличението през май спрямо предходния месец е 7,2 процента при бензина и 2,8 на сто при дизела.

 

Към днешна дата най-ниската цена на стандартния бензин в Букурещ е 8,56 леи (3,38 лв.) , а най-високата – 8,77 леи (3,47 лв.). Цената на дизела е между 9,16 леи (3,62 лв.) и 9,30 леи (3,68 лв.).

 

В знак на недоволство срещу високите цени на горивата по-рано този месец бе организиран протест чрез Фейсбук. Стотици шофьори зареждаха в резервоарите си минимални количества бензин или дизел и така блокираха колонките и се образуваха огромни опашки. Много от шофьорите зареждаха гориво само за 1 лея (40 ст.).

Увеличение на финансовата подкрепа на потребителите на горива в Гърция обяви на 21 юни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Новата мярка, наречена „Fuel Pass 2“, удължава действащата с още три месеца, от юли до септември, и увеличава субсидиите, насочени към собствениците на моторни превозни средства. Всеки правоспособен ще получава по 80 евро за четириколесно превозно средство и 60 евро за мотоциклет. Субсидията на островите ще бъде по-висока заради традиционно по-високите цени на горивата поради по-високите транспортни разходи. Там съответно ще се плащат по 100 евро за автомобил и 70 евро за мотоциклет.

Предишната мярка беше в сила в периода април-юни и осигуряваше по 45 евро на автомобил (35 евро на мотоциклет), а на островите съответно по 55 и 40 евро за двете категории моторни превозни средства.

По силата на новите мерки за подкрепа цената на дизеловото гориво ще се субсидира с 12 евроцента на литър. Специални облекчения са предвидени за земеделските стопани, които ще имат право още през август да им бъде възстановен акцизът за закупените горива през първото шестмесечие на годината.

Гръцкото правителство се ориентира главно към подкрепа за потребителите, а не към намаляване на ДДС и акциза върху горивата, защото от една страна акцизните постъпления са важно перо в бюджета, а и защото няма гаранции, че намаляването на облагането на горивата би облагодетелствало именно крайните потребители.

Цената на безоловния бензин с октаново число 95 в Гърция средно е около 2,40 евро за литър, но по островите се продава за около 2,70 евро. Дизеловото гориво, което в южната ни съседка е по-евтино от бензина, в континенталната част на страната е около 2,10 евро за литър, а по островите е по-скоро в порядъка на 2,30 евро.

Миналата седмица правителството на Косово одобри административна инструкция, с която определи максимално допустимата цена на горивата. Решението дойде след доказателства, че има несъответствие в цените на вътрешния пазар спрямо движението на цените на световния пазар. Цената на литър бензин и дизел в Косово в момента е около 1,90 евро, което е рекордна стойност за страната. Само за седмица цената скочи с почти 0,15 цента. Косовската статистическа агенция съобщи, че годишната инфлация през месец май е достигнала 12,5 процента спрямо май 2021 г. Цените на горивата са се увеличили с 45,3 процента през май тази година спрямо същия месец на миналата. Опозицията в Косово настоява от месец март насам за намаляване на акциза и ДДС върху горивата, но премиерът Албин Курти не е съгласен.

В Сърбия от 24 юни до 30 юни евродизелът струва 212 динара (1,8 евро) за литър, а бензинът евро премиум BMB 95 – 201 динара (1,711 евро)  за литър, се посочва в съобщение на сръбското министерство на търговията, туризма и телекомуникациите.

За сравнение в началото  на месеца министерството определи цена на евродизела от 206 динара (1,754 евро), а на бензина BMB 95 – 193 динара (1,643 евро).

След руската инвазия в Украйна и скока на цените на петрола на световния пазар сръбското правителство прие наредба на 10 март за ограничаване на растежа на цените на евродизела и евро премиум бензина за един месец с цел да се предотвратят големи сътресения на пазара и да се запази жизненият стандарт на хората.

След това наредбата е продължавана два пъти, като след последното удължаване е в сила до 30 юни, отбелязва радио “Свободна Европа“.

В  наредбата сръбското правителство описва начина, по който се определя максималната цената на двете горива на бензиностанциите. Така най-високата цена на дребно на евродизела се получава като средната цена на едро на деривата се повиши със 7 динара (0,06 евро). Същото важи и за цената на дребно на бензина евро премиум BMB 95 – средната цена на едро на деривата се повишава със седем динара.

В края на април правителството намали акциза за дизела и петрола с 15 процента спрямо равнищата преди 10 март, когато всъщност свали ставката с 20 процента.

Цените на обикновения бензин и дизел на бензиностанции извън магистралите в Словения се повишиха в началото на миналата седмица и са по-високи с близо 20 цента за литър, съобщиха словенските медии.

Обикновеният бензин струва 1,755 евро за литър спрямо 1,56 евро преди, а дизелът струва 1,848 евро за литър спрямо 1,668 евро. Новите цени ще останат в сила до 4 юли, когато ще бъдат коригирани отново.

Цените на горивата в Словения за последно бяха променени на 11 май, когато предишното правителство ги ограничи на фона на бързото поскъпване на енергоносителите.

Този месец обаче новото словенско правителство реши да въведе отново за една година система за регулиране на ценовите маржове на бензиностанциите извън магистралите, като същевременно напълно освободи цените на горивата на бензиностанциите по магистралите.

В отговор на покачващите се цени на горивата правителството също така определи максимален марж на горивата и временно премахна няколко екологични данъка върху тях.

Правителството на Хърватия реши миналата седмица да замрази на досегашните равнища цените на горивата на всички бензиностанции освен на магистралите. Решението е в сила за две седмици, считано от миналия вторник.

Така дизелът струва 13,08 куни (1,73 евро) за литър, а бензин 95 – 13,5 куни (1,79 евро)  за литър, ако се купува от бензиностанция, която не е на автомагистрала. На автомагистралите цената на дизела може да расте, като сега е 13,57 куни (1,80 евро), а на бензин 95 – 14,06 куни (1,86 евро).

Вижте и

Решението на правителството засяга 94 процента от бензиностанциите в страната и не обхваща премиум горивата.

По-рано този месец хърватските власти намалиха допълнително акциза и маржовете на продажбите на горива, за да смекчат последиците от покачването на световните цени на петрола върху хърватите.

През март хърватското правителство намали акциза на бензина с 0,40 куни (0,053 евро), а след това този месец с още 0,40 куни или общо 0,80 куни. При дизела акцизът бе свит с 0,20 куни, с колкото и през март или общо с 0,40 куни.

От тази нощ цените на горивата на дребно в Република Северна Македония спадат средно с 0,82 процента съгласно решението на Регулаторната комисия за енергийни и водни услуги от 23 юни, а обменният курс на денара спрямо долара през изминалия период, след който бяха формирани цените с предходното изчисление, е по-нисък с 0,35 процента.

 

С днешна дата бензин EUROSUPER BS 95 струва 109 денара за литър, EUROSUPER BS 98 – 111,50 денара, дизелът ще се продава за 109 денара.

 

В страната цените на горивата се променят доста често, за да не се получи голям ценови шок за потребителите. Правителството в Република Северна Македония прие пакет от 26 мерки и препоръки за смекчаване на последиците от икономическата криза, разделени в две категории – в първата група са мерките за защита на жизнения стандарт на гражданите и фирмите, а във втората група – мерките за финансова подкрепа на фирмите чрез Банката за развитие. Част от мерките бяха нулев данък добавена стойност за основните храни – хляб, захар, брашно тип 400, олио, мляко, прясно месо, ориз и яйца. Замразени бяха и маржовете за търговия на едро и дребно за основни хранителни продукти. Обявено беше и предоставяне на ваучери за закупуване на основни хранителни продукти за уязвими категории.

 

Близо четирикратно увеличение има при цените на горивата в Турция през последната година, което доведе до призиви за намаляване на акцизите, но засега правителството изглежда не предвижда подобни мерки, съдейки по актуализацията на бюджета, внесена в парламента, съобщава в. „Сьозджу“.

 

В бюджета за 2022 г., приет в края на миналата година, държавата е предвиждала приходи от 31,5 млрд. турски лири (около 1,8 млрд. евро) от акцизите върху петрола и природния газ, като в резултат на скока на цените на бензина, дизела и газа само през първите пет месеца е събрала 28,3 млрд. турски лири (1,61 млрд. евро). В актуализацията на бюджета се предвижда приходите от акцизите върху горивата да нараснат с още 47,2 милиарда (2,7 млрд. евро) над предвидените първоначално 31,5 милиарда турски лири, посочва вестникът, според който това означава, че правителството не само че не предвижда намаляване на акцизите, но и планира да увеличи приходите в хазната, възползвайки се от скока на цените.

 

В Истанбул цената на литър бензин е 27,5 турски лири (3,07 лв.), от които около 2,5 лири отиват в държавата като акциз, а 4 турски лири като ДДС. Литър дизел струва 29,9 лири (3,33 лв.), от които 2,06 лири са акциз, а 4,3 лири са ДДС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре