Сега четете
Народните представители се разбързаха за увеличението на пенсиите

Народните представители се разбързаха за увеличението на пенсиите

Увеличението на пенсиите влиза днес на второ четене в бюджетната комисия на Народното събрание, става ясно от програмата за днешния парламентарен ден.

Депутатите очевидно са се стреснали от опасността да оставят възрастните без осъвременяване на доходите им от 1 юли, защото до вчера намерението беше второто четене да се проведе другата седмица. Това означаваше почти сигурно отлагане на увеличението, защото НОИ няма техническа възможност да направи изчисления и да подготви плащането в такива кратки срокове.

Днес в бюджетната комисия ще се обсъждат само двата „малки“ бюджета – на държавното обществено осигуряване и на здравната каса. В понеделник сутринта започва второ обсъждане на големия бюджет, без чиято актуализация не могат да се увеличат пенсиите.

ГЕРБ и ДПС внесоха свои предложения между първо и второ четене. „Продължаваме промяната“, БСП и ДБ предлагат 10% осъвременяване и включване на 60-те лв. към размера на пенсиите за трудова дейност, включително и тези на бъдещите пенсионери. ГЕРБ предложи 15% осъвременяване и запазване на 60-те лв. като отделна добавка до края на годината. ДПС пък иска 14% увеличение, 120 лв. добавка за пенсиите под линията на бедност от 413 лв. до края на годината и 60 лв. добавка за останалите.

Вижте и

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре