Сега четете
Отбелязваме 260 години от написването на „История славянобългарска“

Отбелязваме 260 години от написването на „История славянобългарска“

Тази година на 19 юни Българската православна църква ще отбележи няколко значими годишнини, свързани с живота и делото на бележития българин св. Паисий Хилендарски: 300 години от рождението му, 260 години от написването на История Славянобългарска и 60 години от канонизирането му за светец

Днес се навършват 260 години от написването на „История славянобългарска“ от атонския монах Паисий Хилендарски. Това е първото произведение на българската историография, написано в Хилендарския манастир и Зографския манастир в периода 1760–1762 г.

Близо 370 години след падането на българската държава под османска власт величието на Първото и Второто българско царство е почти забравено. От монашеската килия на Паисий започва българското пробуждане, новият възход на идеята за държавност в съзнанието на народа ни.

Творбата на светогорския монах Паисий с право е сочена като важен подтик за формирането на българското национално самосъзнание. В дългите години на робството българите загубват чувството си за общност, родината за повечето от тях се е свила до собственото им малко градче или селце. Българите са имали велика история и велики царе, но не са знаели за миналото си.

„История славянобългарска“ е преписвана и предавана като светиня от ръка на ръка, за да положи началото на българското Възраждане. Нейният пръв препис е дело на Софроний Врачански (1765).

Вижте и

Известни близо 70 исторически преписа на Паисиевата история. И днес ученици от различни краища на България преписват книгата на скромния монах.

На 200-годишнината от нейното създаването – през 1962 г., Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква. В съзнанието на всички българи Паисий е увековечен и от одата на Иван Вазов, част от „Епопея на забравените“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре