Сега четете
Над 120 реенактори съживиха античната история в римския град Нове край Свищов

Над 120 реенактори съживиха античната история в римския град Нове край Свищов

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“, в римския град Нове край Свищов, събра за шестнадесети път любителите на древната история. В три поредни дни над 120 реенактори от Италия, Румъния, Англия и България демонстрираха умения, облекла, оръжия и традиции, потапяйки се в античната история. Зрелищни гладиаторски възстановки, битки между римляни, готи и варвари, антична кухня, занаят, ритуали и игри – това бяха само част от приключенията в тридневната програма на Фестивала.

Старт на XVI-тото издание на „Орел на Дунава“ бе даден в античния град Нове от кмета на Свищов Генчо Генчев и император Нерон, с церемония по запалване на фестивалния огън и освещаване на бойните знамена на реенакторските групи. Специален гост сред участниците бе британският журналист, писател и актьор Стивън Кокингс, който бе провъзгласен за тазгодишния лауреат на наградата „Златен Орел“, за популяризирането на античното наследство. Наградата му бе връчена на специална церемония от председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов.

Фестивалът в древноримския град Нове се организира съвместно от Съветът по туризъм и Община Свищов и има за цел развитието на културния туризъм и популяризиране на историческото наследство в района. За поредна година към организираното събитие имаше голям интерес и въпреки двугодишните предизвикателства на пандемията, шестнадесетото издание на „Орел на Дунава“ отново беше изключително успешно.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре