Сега четете
Кирил Петков посрещна германският канцлер Олаф Шолц в София

Кирил Петков посрещна германският канцлер Олаф Шолц в София

„Настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започването на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания“, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц в София на съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков.

Ще продължим дискусията и обмена до края на френското председателство. Заедно европейците носим отговорност за стабилността на Балканите, каза канцлерът, който пристигна в България от Скопие.

По думите на Шолц и в Скопие има разбиране, че трябва да се предприемат действия, въпросът е как това да се случи.

Вижте и

По повод настояването да се вдигне българското вето за началото на преговорите за еврочленство със Северна Македония, премиерът Кирил Петков повтори условията, които трябва да се изпълнят, и изрази увереност, че Германия и ЕС могат да дадат гаранции това да се случва.“Споделих с канцлера, че в този момент България има три основни приоритета – ЕС да бъде част от гаранцията, за да можем да имаме стъпки напред. Първо, да видим всички възможности през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, за да можем да защитим правата на българите там, едновременно с това имаме рамкова позиция и договор за добросъседство. Така че всяко едно възможно решение трябва да включва тези три приоритета на България“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре