Сега четете
Отбелязваме Черешова задушница – ден на почит към паметта на покойниците

Отбелязваме Черешова задушница – ден на почит към паметта на покойниците

Днес е Черешова задушница – една от трите големи задушници, които почитат православните християни. Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великденските пости – Черешова задушница е в съботата преди празника Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

 

Днешният ден е отреден за молитви за покойните, затова се нарича Задушница – за душите. В църквите на Черешова задушница се прави литургия за упокой и панихида за всички починалСутрин на Черешова задушница се ходи на гробовете на близките, за да бъде почетена паметта им. Палят се свещи, казва се молитва, оставят се цветя (четен брой), кади се с тамян. Гробът се прелива с червено вино. Това означава да се излее вино по гроба във формата на кръст.

 

По традиция днес на гробовете се оставя и храна за мъртвите. Задължително трябва да има череши – плодът, който е най-изобилен през юни. По стародавна традиция на Задушница хората почистват гробовете на починалите си близки и се молят за упокой на душите им, а свещениците четат молитви и преливат гробовете с червено вино.

Вижте и

 

Хляб, червено вино и жито – това са трите неща, които задължително се носят на Задушница – хлябът и виното са символ на тялото и кръвта на Исус, а житото на Възкресението. Подават се също и всякакви сладки, соленки, вафли и други храни. При подаването се казва “За Бог да прости”, а получаващият трябва да отговори “Бог да прости”. Запалва се и свещ, символ на нетленната човешка душа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре