Сега четете
ФАЛШИВИ ЛЕКАРСТВА И АЛКОХОЛ МЕНТЕ ЗАЛИВАТ САЙТОВЕТЕ

ФАЛШИВИ ЛЕКАРСТВА И АЛКОХОЛ МЕНТЕ ЗАЛИВАТ САЙТОВЕТЕ

Много тревожна тенденция се очертава при пазаруването онлайн, предупреждава потребителите председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. Играта с цените и инфлацията дадоха благодатна почва на много търговци да задействат измамите на високи обороти.

Един от най-елементарните трикове на тарикатите е да намалят грамажа на дадена стока. Ако продуктът се е продавал в опаковка от 150 грама, безшумно се минава на разфасовка от 100 грама за същата или по-висока цена. Ето така търговците трупат печалба с чиста измама. Този номер се пробутва при всякакви стоки – хляб, бонбони, зърнени храни в кутии, опаковано сирене и кашкавал и т.н. Експертите обаче алармират за посериозната измама,която открай време е ужасът на купувача – ментетата.
В момента онлайн пазаруването е по-рисково от всеки друг път, защото сайтовете за покупки са залети с фалшиви лекарства, алкохол, техника и козметика. Особено при лекарствата положението е застрашително, като имаме предвид, че фалшификатите могат да навредят на здравето и дори да убият човек, предупреждават

Динена кора при онлайн шопинга специалистите. Затова експертите съветват да купуваме лекарства само от доказани сайтове на съществуващи аптеки, за да не пострада здравето ни.

Обезболяващи, витамини, препарати за увеличаване на потентността и хапчета за висок холестерол са наи-рискови за купуване през сайтовете

Стотици потърпевши купувачи заливат форумите с оплаквания, след като са се подвели по хитро скалъпените реклами на препаратите, гарантиращи полова потентност. Естествено – ефектът е никакъв, но пък са налице редица неприятни странични ефекти, оплакват се разочаровани мераклии. Същото е и с десетките препарати за лечение на висок холестерол, които също се пазаруват масово заради сериозните мащаби на този здравословен проблем.

Родители на тийнейджъри пък са бесни от масово предлаганите чудодейни мазила срещу младежки пъпки, или акне, като рекламите убеждават как с няколко намазвания пъпките изчезват и кожата става гладка и блестяща. Разбира се, подобно нещо не се случва и няма как да стане, обясняват дерматолозите, които знаят колко дълго лечение плюс хранителен режим са нужни, за да се премахне или поне да се тушира кожният проблем. Мнозина се оплакват и от шумно рекламираните препарати за болни стави, по които се подвеждат хиляди пациенти, надяващи се да се излекуват, без да стигат до операция. Странни мехлеми с екзотични имена се харчат като топъл хляб, а ефект от тях няма. За сметка на това се цитират измислени лекари, които обясняват как въпросният „иновативен“ продукт ще излекува за няколко седмици износените стави

Ортопедите обаче знаят най-добре, че силно износените стави се лекуват само с оперативна намеса и решението е смяна с изкуствени. Работа вършат единствено легитимните продукти, които може да се купят и от физическа аптека.
От десетки сайтове за пазаруване може да се снабдите и с фалшив алкохол и козметика, което също не е безобидно. Менте алкохолът може да бъде отровен, а козметиката да причини алергии, обясняват експертите. Те предупреждават потребителите да бъдат много внимателни, ако онлайн им се предлага двойно по-евтина цена за уиски и ракия. Това са и най-фалшифицираните питиета, припомнят препатили. Да не говорим, че менте алкохолът може да ви изстреля директно в токсикологията.
При електроуредите също има проблем с ментетата заради батериите или пък изобщо заради некачествена изработка и липса на всякакви стандарти

Мошениците слагат некачествени батерии, а с тях уредът може да гръмне и да причини пожар. Нискокачествени кабели и разклонители са другата заплаха за сигурността у дома.

Вижте и

Козметиката менте пък вече не е изненада дори за най-наивните клиенти на онлайн сайтовете. Обикновено се зарибяват хиляди клиенти заради ниските цени на маркови аромати, макиажи, шампоани и кремове. Затова и ГДБОП доста често конфискува огромни пратки с парфюми на водещи световни марки. Най-много се злоупотребява с парфюмите, но пък ментетата най-често се разпознават лесно. При тях или шишетата са некачествено изработени, или пулверизаторът не работи, или ароматът е натрапчив и нетраен, което се разбира за няколко минути. Следващият важен елемент е разфасовката. Ако се предлага прекалено малка или прекалено голяма разфасовка, найвероятно се касае за фалшификат. Следват разлики в качеството на шишетата и във вида на течността. Най-често продуктите се смесват с реално декларирана стока.

„Парфюмите се произвеждат в Китай, преминават през Дубай и Турция и така стигат до българския пазар. Цената им е между 30-40 лева. Името копира напълно търговската марка, дизайна на продукта, но съдържанието е неясно“, обясняват експертите.

„Традиционно продължаваме да имаме жалби от потребители, касаещи онлайн търговията. Сред основните проблеми напоследък са рекламациите. Оказва се, че българският търговец не е никак отзивчив, що се касае до рекламация“, обяснява Богомил Николов. Експертът съветва купувачите много внимателно да проверяват сайтовете, от които пазаруват. Препоръчват се познати и легитимни страници или пък препоръчани, от които са пазарували ваши познати и приятели. За тези, при които липсва достатъчно информация, а е посочен единствено телефон, трябва да ни става ясно, че продават фалшиви стоки

Другият вариант е пазаруване от добре позната и гарантирала качествени продукти фирма, която предлага и онлайн продажби. Не се доверявайте на непознати сайтове, които изглеждат съмнително и предлагат прекалено невъзможно цени, категорични са експертите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре