Сега четете
ВНИМАВАЙТЕ С МЕНТЕ АЛКОХОЛА ПРЕЗ ЛЯТОТО

ВНИМАВАЙТЕ С МЕНТЕ АЛКОХОЛА ПРЕЗ ЛЯТОТО

За феномена с нелегалния алкохол и рисковете за потребителите предупреждава и изпълнителният директор на Българската национална асоциация Активни потребители. По неговите думи поводът е в ръста на цените и кризата, породена от войната в Украйна.
„Скокът в цените променя пазара и то в негативна посока. Единият риск, който възниква, е влошаване на качеството на продуктите, с които сме свикнали. Другият е намаляването на грамажите. Третият риск, който е във фокусът на нашето внимание като асоциация,особено когато става въпрос за алкохол, е склонността да се предлагат заместители, ментета, фалшиви продукти“, обяснява Богомил Николов.
Всяка година тонове нелегален алкохол се леят и по родното Черноморие

Според местните хора в момента по заведенията по морето върви нещо като генерална репетиция за активния сезон, когато нещата буквално щели да излязат извън всякакъв контрол.

„Започваме масови проверки“, обявиха от икономическа полиция. „Вече има няколко случая на комплекси по Черноморието, където са открити бидони с фалшиви спиртни напитки. „Служители ги наливат в бутилки на различни марки, а туристите нищо не разбират“, споделят от полицията. Ментета на популярни чуждестранни брандове уиски и водка, различни видове джин и ракии, дори и фалшиво вино могат да се открият буквално във всяко второ заведение. Тенденцията с фалшивите вина е по-нова. За тях рискът бил най-минимален, тъй като за виното акцизът е нулев и контролът не е толкова стриктен. Освен това открай време тарикатите фалшификатори залагали найвече на розетата, които били модерни в баровските курорти на морето.
Инженерният гений на родните бармани
Наливането на безакцизен, фалшив алкохол по барове и заведения по морето се е превърнало в истински занаят за милиони в ущърб на здравето ни и на държавната хазна. Барманите толкова са се изпедепцали, че успяват да излъжат и най-придирчивите клиенти, които за собствено успокоение, че няма да ги преметнат, държат да им се налива алкохол само от бутилки с пластмасови дозатори.
Оказва, се че инженерният гений на родния барман не познава граници, разказва вещ в занаята. С помощта на големи спринцовки и игли за коне, каквито могат да се намерят във всяка ветеринарна аптека, вкарването обратно на фалшив алкохол в оригинална бутилка с дозатор е като детска игра. Накрая най-измамен остава клиентът, който си плаща за „черно джони“, а всъщност го поят с продукцията на бай Иван от бургаския квартал Черно море.
При такива случаи последната надежда остава здравият бандерол върху новата бутилка. По закон бандеролът трябва да е залепен и скрепен за бутилката по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че първоначалната употреба на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване.

Така че, ако сте във вървежно заведение край морето и на бара се поръчва яко, но с часове не виждате да се отварят нови бутилки с късане на бандеорола, значи вероятно нещо не е наред.

При оригиналният алкохол голяма част от цената се формира от акциза. При ментета акциз разбира се няма, а тези, които ги пробутват печелят двойно, защото клиентите плащат цена на бара като за оригинален алкохол.

Във вътрешността на страната, пробутването на нелегален алкохол е всесезонно занимание
Живеещите в града често се лъжат по привлекателни обяви в интернет и социалните мрежи за продажба на първокачествена „домашна ракия“ на конкуретни цени. Поръчват, а измамниците им я доставят по пощата като оцет или олио, за да не бъдат засечени от контролните органи, които през последните години следят куриерските фирми дали проверяват пратките за съдържание на акцизни стоки.
Само през последните две седмици родните митничари са конфискували близо 2 тона нелегална ракия. Количествата били засечена след рутинна проверка в магазин в Долни чифлик. Инспекторите установили, че там се продават цигари с бандерол, но обектът няма разрешително да търгува с тютюневи изделия. На щандовете намерили и туба с 8 литра ракия, предназначена за продажба. При последвалата проверка в частен имот се натъкнали на 11 големи бидона с етилов алкохол, за който стопаните нямали документи по Закона за акцизите и данъчните складове. За трите нарушения са образувани административно-наказателни производства.
Алкохолът менте освен че загробва хазната, ни бърка сериозно и в здравето, а често води до ослепяване и дори до смърт,

Вижте и

Митничари, които ловят ежедневно алкохол менте пък разказват, че отровният бъркоч се приготвя от различни есенции, които се внасят предимно от Китай, фалшивите ракия и уиски пък се правели от една заготовка на течността. Слагали спирт с неясен произход (който може да се окаже и отровния метилов спирт – метанол), дестилирана вода, още няколко съставки и след това всичко било въпрос на есенция.
От такъв фалшив алкохол в Якоруда преди няколко години 5-има души загубиха живота си.

Причината е, че в напитката се слага метилов алкохол, който на вид и мирис не се различава много от етиловия, но за сметка на това е смъртоносен. Лекари обясняват, че когато метилът постъпи в организма, уврежда първо сърцето, затова и първоначално можело да се обърка, че човекът е получил инфаркт. След това често се получава оток на мозъка. Ако все пак оцелеем, рискуваме да загубим зрението си, защото до 4-5 дни от консумацията на метанол се уврежда и зрителният нерв.

Медици предупреждават, че на вкус и мирис между опасния метилов и етиловия алкохол няма разлика, ето защо много трябва да се внимава какво и къде се консумира.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре