Сега четете
Кирил Петков: Готови сме на правителство на малцинството, Рашков ще оглави КПКОНПИ

Кирил Петков: Готови сме на правителство на малцинството, Рашков ще оглави КПКОНПИ

Решени сме, че сме готови на правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и начин, който е без контрол. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще е начело на тази организация, за да променим България. Това заяви на пресконференция министър-председателят Кирил Петков.

„Законът за КПКОНПИ ще бъде внесен още утре“, добави той.

„Имахме две основни цели като законотворчество в тези 6 месеца. Първата беше новият закон за КПКОНПИ. Не всички от ИТН имат едно и също мнение. ИТН каза, че искат да имат в КПКОНПИ специален борд от поне 4 човека, всяка партия да има човек в този борд и да се слага вето от всеки един, ако КПКОНПИ по някакъв начин разследва група от хора, които от тяхна гледна точка не са правилните хора“, посочи Петков, като обясни, че така комисията ще бъде неефективна.

Премиерът обясни случващото се между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. „В последната седмица министър Караджов от квотата на ИТН поиска безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3 милиарда и 600 милиона, за да бъдат платени на същите тези фирми, които в последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Това е отгоре на вече съществуващата сума от 2 милиарда и 200 милиона, което е безпрецедентен бюджет от самото начало. Когато казахме, че тази актуализация не е, за да може да се допълват бюджетите на МРРБ, а е за да увеличим пенсиите, да помогнем на работещите семейства, да намалим цените на бензина и дизела и да махнем ДДС на хляба,. получихме обратно, че те няма да се съгласят осен ако не дадем тези средства на министерството“, посочи Петков.

Министър-председателят бе категоричен, че това няма да се случи. „Обещахме на гласоподавателите ни нулева толерантност към корупцията и заставаме зад това. Първият конфликт с ИТН възникна, когато бяха поискани 1 милиард и 100 милиона във връзка с ремонтите. Направихме комисия и видяхме, че между 80 и 90% от тези строежи са не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности направени под предлога, че са леки ремонтни дейности. С други думи – тези пътища нямат гаранция. Колегите от МРРБ знаеха, че това ще излезе като публична информация. На миналия Коалиционен съвет казахме, че едно от големите ни обещания е да реформираме КПКОНПИ. Тя вече 6 месеца се управлява от заместника на Цацаров. Предложихме човек с безпрецедента репутация в борба с корупцията и това е г-н Рашков. От ИТН получихме като отговор, че просто не са съгласни без доводи и нищо“, коментира Кирил Петков.

Вижте и

„Да, ще издържим, защото всичко, което правим, го правим заради принципите, в които вярваме. Няма да се отклоним и това ни дава сила да продължим“, посочи още министър-председателят.

„От наша гледна точка работата в МС продължава докато има работеща коалиция с или без министрите на ИТН“, заяви от своя страна министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. „Продължаваме да работим за България. Не сме съгласни с нищо, което работи против интересите на България. Важно е да се борим с корупцията и последиците от войната в Украйна и инфлацията“, добави той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре