Сега четете
Фестивалът „Насред мегдана в Арбанаси“ събра 1500 пазители на фолклора от цяла България

Фестивалът „Насред мегдана в Арбанаси“ събра 1500 пазители на фолклора от цяла България

Над 1500 изпълнители от всички краища на България пристигнаха за единадесетото издание на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“. Откриването бе в събота /4 юни/, а през целия уикенд в парковото пространство в центъра на Арбанаси бе представено многообразието на българската народна музика и танц. Две са категориите – за автентичен и  за обработен фолклор, а особено внимание е отделено на народните ни обичаи.

Най-малкият изпълнител е дете на 4 години, а доайен сред участниците във фестивала е 91-годишен пазител на българския фолклор.

Музикалният форум е с конкурсен характер. Председател на журито е етнологът проф. д-р Мария Иванова. В състава влизат също диригентът на квартет „Славей“ Светла Караджова, хореографът Йордан Иванов, Ваня Вакари от квартет „Славей“ и доц. д-р Митко Димитров от катедра „Музика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Съпътстващи събития бяха „Улица на занаятите“, където бяха показани старинни техники и производства, народни носии, кулинарни продукти, плетива, дървопластика и др.

Вижте и

Организатор на „Насред мегдана в Арбанаси” е Народно читалище „Иларион Драгостинов-1897” – с. Арбанаси, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре